De gevaren van sparen: hoge inflatie

| Uw geld

Op een spaarrekening is je geld veilig, zeker als dit onder het depositogarantiestelsel valt. Toch zit er soms een risico aan sparen. Door de hoge inflatie bestaat het gevaar dat je op de lange termijn je financiële doelen moet bijstellen omdat je rendement te laag ligt.

  • Share

Een spaarrekening is een prima plek om geld opzij te zetten als financiële buffer voor onverwachte tegenvallers, zoals een dure autoreparatie of het vervangen van een kapotte cv-ketel of wasmachine. Door de huidige zeer lage rente groeit je spaargeld echter nauwelijks. Zeker met de huidige hoge inflatie, kan het geen kwaad om te kijken of je een andere bestemming kunt vinden voor een gedeelte van je spaarvermogen dat je niet als buffer nodig hebt.

Inflatie van meer dan 14 procent

Het effect dat je voor dezelfde hoeveelheid geld steeds minder goederen en diensten kunt kopen wordt inflatie genoemd. In de afgelopen dertig jaar lag de inflatie in Nederland gemiddeld net iets hoger dan 2%. Dat lijkt niet veel, maar zoals je in onderstaande grafiek ziet zorgt inflatie ervoor dat je met een bedrag van (omgerekend) €1.000 uit 1989 nu nog maar voor €450,40 aan goederen en diensten kan kopen. Bovendien ligt de inflatie momenteel een stuk hoger dan het niveau van de afgelopen decennia. In september en oktober 2022 lag de inflatie zelfs boven de 14 procent. Zelfs als de spaarrente weer stijgt richting 1 procent, neemt de koopkracht van je spaargeld snel af.

Beleggen naast sparen

Als je je koopkracht op peil wil houden, kun je ook eens kijken naar alternatieven voor sparen. Bij Robeco heeft ruim 90 jaar beleggingservaring ons geleerd dat beleggen in wereldwijde kwaliteitsaandelen over een langere periode van tien jaar of meer bijna altijd een aantrekkelijk rendement oplevert. Je moet er dan wel rekening mee houden dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt die je met sparen niet hebt. Benieuwd om te zien wat sparen en beleggen je had opgeleverd?

Eenvoudig beleggen zonder omkijken

Je hoeft niet veel geld of kennis van beleggingsmarkten te hebben om te beginnen met beleggen. Robeco ONE is een oplossing om eenvoudig en zonder veel omkijken regelmatig wat geld opzij te zetten. Jij kiest zelf welke fondsvariant het beste aansluit bij je doel en risicobereidheid, om vervolgens het beleggen over te laten aan specialisten van Robeco. Het is mogelijk om je inleg op elk ogenblik aan te passen of op te nemen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten