De gevaren van sparen: inflatie

| Uw geld

Op een spaarrekening is je geld veilig, zeker als dit onder het depositogarantiestelsel valt. Toch zit er soms een risico aan sparen. Door de oplopende inflatie bestaat het gevaar dat je op de lange termijn je financiële doelen moet bijstellen omdat je rendement te laag ligt.

  • Share

Een spaarrekening is een prima plek om geld opzij te zetten als financiële buffer voor onverwachte tegenvallers, zoals een dure autoreparatie of het vervangen van een kapotte cv-ketel of wasmachine. Door de huidige zeer lage rente groeit je spaargeld echter niet of nauwelijks. Veel banken hanteren zelfs een negatieve rente als het spaarvermogen boven een bepaalde grens uitkomt. Er zijn verschillende redenen om te kijken of je een andere bestemming kunt vinden voor een gedeelte van je spaarvermogen dat je niet als buffer nodig hebt.

Een spaarrente van 0%

Bij de meeste banken ligt de spaarrente momenteel op 0,01%. Als de banken het tarief zouden doorberekenen dat zij bij de Europese Centrale Bank moeten betalen om hun geld te stallen, zou die spaarrente zelfs negatief zijn. In 2009 leverde €100 spaargeld bij de toenmalige spaarrente van 2,5% na een jaar €2,50 rente op. Bij de huidige spaarrente moet je daar meer dan 200 jaar voor sparen! Naast een lage spaarrente moet je eventueel rekening houden met het effect van vermogensbelasting en vooral met het gevaar dat de koopkracht van je spaargeld afneemt.

Inflatie

Het effect dat je voor dezelfde hoeveelheid geld steeds minder goederen en diensten kunt kopen wordt inflatie genoemd. In de afgelopen dertig jaar lag de inflatie in Nederland gemiddeld net iets hoger dan 2%. Dat lijkt niet veel, maar zoals je in onderstaande grafiek ziet zorgt inflatie ervoor dat je met een bedrag van (omgerekend) €1.000 uit 1989 nu nog maar voor €500 aan goederen en diensten kan kopen. Eind 2021 kwam de inflatie volgens het CBS uit op 5,7%. Dat niveau ligt een stuk hoger dan in het verleden. Als de inflatie ook de komende jaren zo hoog blijft, halveert de koopkracht van je spaargeld binnen twaalf jaar.

Bron: CBS.

Beleggen naast sparen

Om je koopkracht op peil te houden, kun je ook eens kijken naar alternatieven voor sparen. Bij Robeco heeft ruim 90 jaar beleggingservaring ons geleerd dat beleggen in wereldwijde kwaliteitsaandelen over een langere periode van tien jaar of meer bijna altijd een aantrekkelijk rendement oplevert. Je moet er dan wel rekening mee houden dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt die je met sparen niet hebt. Benieuwd om te zien wat sparen en beleggen je had opgeleverd?

Eenvoudig beleggen zonder omkijken

Je hoeft niet veel geld of kennis van beleggingsmarkten te hebben om te beginnen met beleggen. Robeco ONE is een oplossing om eenvoudig en zonder veel omkijken regelmatig wat geld opzij te zetten. Jij kiest zelf welke fondsvariant het beste aansluit bij je doel en risicobereidheid, om vervolgens het beleggen over te laten aan specialisten van Robeco. Het is mogelijk om je inleg op elk ogenblik aan te passen of op te nemen. Ontdek wat Robeco ONE je later kan opleveren.

Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten