De gevaren van sparen

| Beleggen

Op een spaarrekening is je geld veilig, maar toch zit er soms een risico aan sparen. Door de zeer lage rente en het effect van inflatie bestaat het gevaar dat je op de lange termijn je financiële doelen moet bijstellen omdat je rendement te laag ligt.

  • Share

Spaarrente richting nul – of nog lager?

Een spaarrekening is een prima plek om geld opzij te zetten als financiële buffer voor onverwachte tegenvallers, zoals het vervangen van een kapotte cv-ketel of wasmachine. Door de zeer lage rente groeit je spaargeld echter nauwelijks. Er zijn verschillende redenen om eens goed te kijken of je een gedeelte van je spaarvermogen dat je niet nodig hebt als financiële buffer een andere bestemming kunt geven.

Inflatie

Een glas bier in een Nederlands café kostte volgens het CBS in 2016 gemiddeld EUR 2,43, terwijl voor datzelfde glas tien jaar eerder slechts EUR 1,71 had betaald. Het effect dat je voor dezelfde hoeveelheid geld steeds minder goederen en diensten kunt kopen wordt inflatie genoemd. In de afgelopen dertig jaar lag de inflatie in Nederland gemiddeld net iets hoger dan 2%. Dat lijkt niet veel, maar zoals je in onderstaande grafiek ziet zorgt inflatie ervoor dat je met een bedrag van (omgerekend) EUR 1.000 uit 1990 tegenwoordig nog maar voor minder dan EUR 600 aan goederen en diensten kan kopen. In augustus kwam de inflatie volgens het CBS op 1,4% uit.

Beleggen in plaats van sparen

Door de lage rente en het effect van inflatie zijn er soms alternatieven wanneer je vermogen wil opbouwen om bijvoorbeeld over een aantal jaren een grote wereldreis te maken of een sabbatical te nemen. Als je gaat beleggen krijg je mogelijk uitzicht op een rendement dat hoger ligt dan de spaarrente, maar je loopt ook risico om (een deel van) je vermogen te verliezen. Hoewel in het verleden behaalde rendementen natuurlijk geen garantie zijn voor de toekomst, is het altijd interessant om eens te kijken wat sparen of beleggen je had opgeleverd.

Eenvoudig beleggen zonder omkijken

Je hoeft niet veel geld of kennis van beleggingsmarkten te hebben om te beginnen met beleggen. Robeco ONE is een oplossing om eenvoudig en zonder veel omkijken regelmatig wat geld opzij te zetten. Jij kiest welke fondsvariant (defensief, neutraal of offensief) het beste aansluit bij je doel, beleggingstermijn en risicobereidheid en laat het beleggen over aan specialisten van Robeco. Het is mogelijk om je inleg op elk ogenblik aan te passen of op te nemen. Ontdek nu wat Robeco ONE je later kan opleveren.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten