De groeispurt van 2020 is nog maar het begin voor fintech

| Beleggen

Ook in financieel opzicht speelt ons leven zich voor een steeds groter deel af in de digitale wereld. Fondsbeheerders Patrick Lemmens, Michiel van Voorst en Koos Burema van Robeco Fintech vertellen over de kansen die er liggen als de economie weer opengaat.

  • Share

De lockdown-maatregelen hebben fintech-bedrijven vorig jaar een enorme boost gegeven. Van de ene op de andere dag werden allerlei aankopen waarvoor mensen eerst nog contant betaalden in de winkel, afgerekend via digitale betalingen via het internet. “Door die omschakeling voltrok de groei die voor de komende drie tot vier jaar verwacht werd, zich nu binnen één kwartaal”, vertelt Van Voorst. “Er zijn bovendien geen aanwijzingen dat de groei van het digitale betalingsverkeer pas op de plaats maakt na deze reusachtige stijging. De kwartaalcijfers van bedrijven en andere indicatoren, zoals het aantal creditcardtransacties in de Verenigde Staten, zijn vaak nog beter dan verwacht.”

Positieve ervaring

Een belangrijke reden voor de groei is ook dat een grote groep mensen steeds meer vertrouwd raakt met digitale betalingen. Lemmens: “Veel ouderen hebben door de Covid-19-maatregelen noodgedwongen voor het eerst inkopen gedaan via het internet. Ze hebben ontdekt dat het eigenlijk makkelijker en veiliger is dan ze aanvankelijk dachten. Dankzij die positieve ervaringen, bestellen ze bijvoorbeeld ook een keer schoenen bij Zalando. Op deze wijze maakt een heel groot deel van de bevolking steeds meer gebruik van nieuwe betaalmethodes.”

Teamwerk

De beheerders hebben allemaal een andere achtergrond. Burema: “Patrick loopt al heel lang mee in de financiële sector. Michiel werkte jarenlang in Azië, terwijl ik zelf vanuit een achtergrond in de opkomende markten naar de fintech-sector kijk. Maar we staan allemaal met één been in de financiële wereld en met één been in de technologiesector. Het beheer van onze portefeuille is echt teamwerk. Met name het doorhakken van de knoop over het innemen van een nieuwe positie of het verkopen van een aandeel, levert soms een stevige discussie op. Maar uiteindelijk komen we altijd op één lijn en nemen we beslissingen gezamenlijk.”

Nieuwe beleggingskansen

Mede door de sterke toename van het digitale betalingsverkeer door de Covid-19-pandemie, heeft Robeco Fintech een sterk 2020 achter de rug. De virusuitbraak leidde er ook toe dat het fondsbeheerteam lange tijd vanuit huis werkte, in plaats van op kantoor. Lemmens: “We hebben in het afgelopen jaar via videocalls gesproken met meer dan 300 executives binnen bedrijven. Dat zijn er veel meer dan in een normaal jaar. Het is een groot voordeel om zo allerlei nieuwe inzichten te krijgen, aangezien de ontwikkelingen in de fintech-wereld razendsnel gaan. Door goed samen te werken, kunnen we blijven inspelen op alle nieuwe beleggingskansen.”

Economie weer open

Sommige van die kansen ontstaan door het geleidelijk weer opengaan van de economie na Covid-19. Van Voorst: “We kunnen bijvoorbeeld ook beleggen in innovatieve bedrijven met technologie voor het beter en veiliger afhandelen van het financiële verkeer vanaf fysieke betaalpunten, zoals pinapparaten. Dit soort ondernemingen profiteert ervan als de winkels weer opengaan. Een ander segment waar we op inspelen, zijn fintech-bedrijven die ook traditionele bankactiviteiten hebben. Bij die ondernemingen kan de winst toenemen als het renteklimaat verbetert. Zo komen er in elk klimaat nieuwe mogelijkheden voor beleggers op het snijvlak van technologie en de financiële wereld.”

Robeco FinTech

Beleggen in de technologische revolutie

Koop dit fonds

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten