De indrukwekkende cijfers achter water als beleggingskans

| Beleggen

Zonder water kunnen we niet leven, maar een overschot levert ook grote problemen op. Het RobecoSAM Sustainable Water Equities Fund belegt in bedrijven met slimme oplossingen om waterschaarste te beperken, de kwaliteit te verbeteren en efficiënter gebruik mogelijk te maken.

Een paar feiten op een rij:

  • Share

Watervervuiling als ziektebron: 3,6 miljoen slachtoffers

Elk jaar overlijden er 3,6 miljoen mensen aan water-gerelateerde ziektes, becijferde de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zijn enorm veel slachtoffers, die voorkomen kunnen worden met voorzieningen voor schoon water.

Watertekort: probleem voor 2,1 miljard mensen

Volgens de Verenigde Naties hebben 2,1 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Dat zijn voornamelijk inwoners van ontwikkelingslanden. Ook in de ontwikkelde wereld is het niet altijd vanzelfsprekend dat er voldoende schoon water uit de kraan komt. Waternet waarschuwde vorig jaar dat binnen 5 tot 10 jaar een drinkwatertekort in Amsterdam ontstaat.

Hoog water: schade 29,2 miljard euro

De overstromingen in juli 2021 hebben binnen een paar dagen voor 29,2 miljard euro schade aangericht in Duitsland. Volgens een berekening die gemaakt is in opdracht van de Europese Commissie, kan de schade door overstromingen oplopen tot 100 miljard euro in 2080 als klimaatverandering niet wordt tegengegaan.

Waterlekkage: 600 miljoen liter water

De waternetwerken van veel Europese steden zijn meer dan honderd jaar oud. Die systemen zijn lang niet altijd goed onderhouden en er treden steeds meer lekkages op. Alleen al bij het Londense waterleidingbedrijf Thames Water gaat hierdoor elke dag ongeveer 600 miljoen liter water verloren. Om dit verlies te beperken, gaat de onderneming 500.000 slimme meters installeren om lekkages sneller op te sporen.

Waterverspilling: 15.415 liter voor een kilo vlees

Er zijn enorme hoeveelheden water nodig voor een kilo vlees. Het grootste deel daarvan wordt gebruikt voor het kweken van de granen die in het veevoer worden verwerkt. Voor een kilo kippenvlees komt het waterverbruik naar schatting op 4.325 liter en voor rundvlees is dat zelfs 15.415 liter, volgens schattingen van het Water Footprint Network.

Waterafdruk in liters / Bron: Water Footprint Network

Wereldwijd beleggen in de aanpak van waterproblemen

Er zijn allerlei ondernemingen met slimme oplossingen voor het aanpakken van de grote wateruitdagingen. Goede voorbeelden zijn fabrikanten van slimme watermeters waarmee lekkages veel sneller opgespoord worden, ontwikkelaars van hoogwaardige filtersystemen die chemicaliën en biologische verontreiniging uit water verwijderen en adviesbureaus die bedrijven helpen om veel efficiënter met water om te springen. Dit is het soort bedrijven waarin het RobecoSAM Sustainable Water Fund belegt. Wereldwijd beleggen in oplossingen voor het waterprobleem biedt aantrekkelijke groeikansen en draagt bij aan een betere toekomst.

RobecoSAM Sustainable Water Fund

Beleg in oplossingen op het gebied van waterschaarste en waterkwaliteit

Koop dit fonds

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten