De rentevergoeding ligt een stuk hoger dan wat het in jaren is geweest

| Visie

Voor obligatiebeleggers was 2022 een zeldzaam slecht jaar. Als beheerder van het Robeco Global Total Return Bond Fund  benadrukt Bob Stoutjesdijk dat de rentevergoedingen na de koersdaling op het hoogste niveau in jaren liggen, zodat een interessant aankoopniveau is ontstaan.

  • Share

Hoe kijk je terug op 2022?

Stoutjesdijk: “Voor wereldwijde obligaties was 2022 het slechtste jaar in meer dan 50 jaar. Wat mij vooral bij zal blijven is de snelheid waarmee de correctie plaatsvond en waarmee de rente omhoog schoot. Centrale banken hebben in 2021 benadrukt dat de hoge inflatie een tijdelijk karakter had. Begin dit jaar begon de economische impuls van het heropenen van de economie door te werken in de kerninflatie, terwijl tegelijkertijd de energieprijzen stegen door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor stonden centrale bankiers volledig op het verkeerde been. Ze moesten razendsnel een beleidsomslag maken. Op de lange termijn heeft het slechte obligatiejaar wel een zilveren randje. Een jaar geleden was de rente op een groot deel van de obligatiemarkt negatief. Na de correctie in 2022, ontvangen obligatiebeleggers inmiddels de hoogste rentevergoeding in jaren.”

Hoe kijk je nu aan tegen financiële en beleggingsmarkten?

Stoutjesdijk: “Het beleid van centrale banken zorgt ervoor dat de economische groei wordt afgeremd. De hoge rente maakt het duurder om geld te lenen, terwijl veel mensen en bedrijven door de onzekere vooruitzichten er ook zelf al voor kiezen om minder krediet te nemen. In de beleggingswereld houden veel partijen er rekening mee dat er in de eerste helft van 2023 een recessie komt. Die kan behoorlijk stevig zijn, als je kijkt naar hoe hard centrale banken op de rem zijn gaan staan. Voor veel mensen kan dat heel vervelend zijn – omdat ze bijvoorbeeld hun baan dreigen te verliezen – maar voor de brede economie is dat een goede ontwikkeling. Tijdens een recessie verdwijnen namelijk allerlei onevenwichtigheden uit de economie. Op obligatiemarkten schieten in dit soort periodes de risicopremies van bedrijfsobligaties en vooral high yield-leningen omhoog. Hierdoor ontstaan er voor ons goede kansen om tegen aantrekkelijke koersen positie te kiezen voor de lange termijn. Maar zover is het nog niet. Momenteel hebben we juist een wat grotere positie in staatsobligaties van kredietwaardige landen.”

Wat mogen beleggers verwachten van het Robeco Global Total Return Bond Fund?

Stoutjesdijk: “Wij willen een aantrekkelijk rendement halen in verhouding tot de risico’s die we nemen. Dat doen we door tegen de stroom in te gaan. Een goed voorbeeld is de wijze waarop we al vroeg in 2022 positie hebben gekozen voor een stijging van de Japanse rente en een hogere yen. Indertijd was een beleidsomslag nog ondenkbaar. Maar vlak voor de jaarwisseling maakte de Japanse centrale bank bekend dat ze de lange rente toch wat verder zouden laten stijgen dan waar ze aanvankelijk op stuurden. Het gevolg is dat veel partijen hun portefeuille moeten aanpassen. Maar omdat iedereen op hetzelfde moment door dezelfde deur wil, gebeurt dat aanpassen soms tegen minder gunstige koersen. Omdat wij kiezen voor onze eigen, contraire aanpak, heeft het Robeco Global Return Bond Fund daar geen last van. In Europa en de Verenigde Staten is de inflatie over het hoogtepunt heen. Dat is goed nieuws voor obligatiemarkten, alhoewel het met name in Europa nog wel even kan duren voordat de kerninflatie daalt richting het niveau dat de centrale bank voor ogen heeft. ”

Robeco Global Total Return Bond Fund in het kort

Het Robeco Global Return Bond Fund belegt wereldwijd in bedrijfs- en staatsobligaties. Het zeer ervaren team van fondsmanagers zet zich in om een zo aantrekkelijk mogelijk rendement te behalen. Dankzij de flexibele portefeuilleconstructie hebben zij de vrijheid om snel in te spelen op kansen die zich voordoen in verschillende markten, waar en wanneer dan ook. Deze methode zorgt sinds 1974 voor solide resultaten op de lange termijn.

Rendement afgelopen twaalf maanden: -14,41%
Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: -3,62% per jaar
Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: -1,94% per jaar
Gemiddeld rendement sinds start (01-07-1974): 6,08% per jaar

Rendementscijfers per 31 december 2022. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten