‘De vooruitzichten voor kwaliteitsaandelen zijn na een heel teleurstellend 2022 sterk verbeterd’

| Visie

Met grote koersdalingen in 2022 hebben financiële markten hebben al voorgesorteerd op een recessie. Fondsbeheerders Jack Neele en Richard Speetjens leggen uit wat dit betekent voor Robeco Global Consumer Trends en waarom ze nu inspelen op kwaliteitsaandelen binnen thema’s zoals gezondheidszorg.

  • Share

Hoe kijken jullie terug op 2022?

Neele: “Wij beleggen voornamelijk in bedrijven met een sterke marktpositie en goede groeivooruitzichten. Dit soort groeiaandelen heeft een bijzonder slecht jaar achter de rug. Eigenlijk speelden er twee zaken die de koersen omlaag duwden. De vooruitzichten zijn naarmate het jaar vorderde verder verslechterd. Begin 2022 ging de aandacht uit naar het heropenen van economieën na coronalockdowns. Door de hoge inflatie verschoof die focus echter naar de stijgende rente en het risico dat we in 2023 een recessie gaan doormaken. Maar minstens zo belangrijk is dat de waardering van veel groeiaandelen door de stijgende rente sterk is gedaald. Veel beleggers bepalen namelijk de waarde van aandelen door een inschatting te maken van toekomstige winsten en die terug te rekenen naar het heden. Als je terugrekent met een hogere rente, ligt de huidige waarde een stuk lager.”

Speetjens: “De koersen van veel bedrijven die in de beginfase van de pandemie profiteerden van bijvoorbeeld thuiswerken en online winkelen, staan inmiddels lager dan voor de virusuitbraak. Maar in de afgelopen jaren is de omzet en de winst van dit soort ondernemingen vaak verder gegroeid. Daaraan zie je dat beleggers enorm onzeker zijn over hoe hoog het echte groeitempo van dit soort bedrijven gaat worden. Zo is er al behoorlijk wat ellende ingeprijsd.”

Hoe kijken jullie nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Speetjens: “We lijken een van de meest voorspelde recessies ooit tegemoet te gaan. Consumentenbestedingen staan onder druk door een hogere rente in de Verenigde Staten en door hogere energiekosten in Europa. Met Robeco Global Consumer Trends kiezen we nu positie in ondernemingen met diensten of producten waar mensen ook in economisch mindere tijden graag hun geld aan uitgeven. Dat zijn kwaliteitsbedrijven met sterke merken en een hoge winstmarge, die ervoor zorgt dat ze niet snel in de rode cijfers terecht komen als de kosten door inflatie wat oplopen. Een van de thema's waar we nu op inspelen is de groei van uitgaven aan de gezondheidszorg. Dat doen we door te beleggen in bedrijven met oplossingen die echt dicht bij de consument staan, zoals bijvoorbeeld brillenketens of fabrikanten van middelen tegen diabetes.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten