Deze hobby’s leveren je geld op

| Beleggen

Voor veel Nederlanders is het een fijne uitlaatklep om lekker te koken of even te gamen. Als je het slim aanpakt en veel geluk hebt, kunnen dit soort hobby’s ook flink wat geld opleveren.

  • Share

Maar liefst 85% van Nederlanders heeft een hobby waaraan (gemiddeld) EUR 800 per jaar wordt uitgegeven1. Voor veel Nederlanders is een hobby als koken of gamen een uitlaatklep, maar als je het slim aanpakt, is het mogelijk om van een leuke tijdsbesteding ook een aantrekkelijke inkomstenbron te maken.

Koken

Weet jij al welk gerecht je vanavond op tafel tovert? De kans wordt steeds groter dat je je inspiratie van het internet haalt in plaats van dat je op goed geluk een supermarkt binnenwandelt. Bovendien houdt maar liefst 59% van de 25- tot 34-jarigen tijdens het koken een smartphone of tablet bij de hand. Voor grote voedingsconcerns is dit een heel interessante doelgroep. Voor food bloggers en -vloggers groeien de mogelijkheden om iets bij te verdienen met hun kookkunsten zo gestaag. Dat is dus goed nieuws voor wie het leuk lijkt om wat meer te doen met zijn kookhobby, zonder daarbij meteen te kiezen voor een carrière als chef-kok.

Gamen

Veel mensen verzetten hun gedachten door af ten toe een spelletje op hun smartphone, tablet of computer te spelen. Zodra iemand echter dag en nacht achter zijn spelcomputer zit, maken mensen in zijn of haar omgeving zich echter al snel zorgen. Die zorgen kunnen omslaan in trots wanneer een gamer echt uitblinkt in een populair spel. Op toernooien met populaire spelen zoals Dota 2 en League of Legends zijn prijzen van miljoenen euro’s te verdienen. Fortnite-maker Epic Games stort zelfs USD 100 miljoen in de prijzenpot van het spel. Sommige gamers verdienen bovendien een vast salaris wanneer ze in dienst zijn van gesponsorde teams. De volgende keer als iemand zegt dat je te lang achter het computerscherm zit, kan je dus mooi antwoorden dat je je vaardigheden aan het aanscherpen bent voor een veelbelovende gaming carrière. Een waarschuwing is echter op zijn plaats: wereldwijd zijn er slechts enkele honderden spelers die echt rijk worden met deze hobby.

Beleggen

Beleggen mag uiteraard niet ontbreken in een overzicht van lucratieve hobby’s. In Nederland zijn honderden beleggingsstudieclubs die samen tienduizenden leden hebben. Er zijn echter wel belangrijke verschillen met koken en gamen. Je moet bijvoorbeeld wel wat geld investeren en bovendien duurt het jaren in plaats van dagen of weken voordat je je een ervaren belegger kunt noemen. Het is niet een kwestie van net zo lang oefenen totdat je een gerecht onder de knie hebt of het volgende level van een computerspel haalt. Een van de belangrijkste lessen die je als beginnende belegger leert is dat je met een lange beleggingshorizon en door stapsgewijs in te stappen op de lange termijn een leuk vermogen kunt opbouwen. Daarbij merk je ook dat beurskoersen fluctueren. Je loopt risico met beleggen en het is dan ook zaak om je er eerst van te verzekeren dat je voldoende buffer hebt voordat je ermee begint.

Geen tijd of zin om je te verdiepen in beleggen? Ontdek beleggen zonder omkijken via Robeco ONE.

1 Bron: Onderzoek ING, 2013

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten