‘Die keuze heeft zich dankzij de technologierally mooi uitbetaald’

| Visie

Net als wereldwijde aandelenmarkten, heeft Robeco Global Sustainable Stars Equities een goed halfjaar achter de rug. Fondsbeheerder Michiel Plakman vertelt waarom hij met optimisme naar de komende kwartalen kijkt.

  • Share

Wat was de grootste verrassing van de eerste helft van 2023?

Plakman: “Ik had niet zien aankomen dat kunstmatige intelligentie plotseling volop in de schijnwerpers zou staan. Hierdoor is de technologie-index Nasdaq sinds de jaarwisseling met 35% gestegen. Dat is de beste jaarstart in de geschiedenis van deze index. Dankzij onze wat grotere positie in technologieaandelen hebben we daar mooi van kunnen profiteren. Een andere verrassende ontwikkeling die misschien wat minder de aandacht trekt, is de goede prestatie van aandelen uit de ontwikkelde wereld. Veel westerse landen kampen nog altijd met een hoge inflatie, terwijl centrale banken de rente hebben verhoogd. Meestal is dat juist ongunstig voor aandelenbeleggingen. Aan het begin van het jaar leken aandelen uit opkomende landen klaar te zijn voor een inhaalslag. Eind vorig jaar heeft China namelijk de coronamaatregelen opgeheven. In veel andere landen was dat het sein voor consumenten om weer de portemonnee te trekken. Maar omdat veel Chinezen toch wat terughoudend zijn met reizen en geld uitgeven, is de economische impuls minder groot dan verwacht. Overigens heeft de Chinese centrale bank de rente net verlaagd, terwijl de overheid ook maatregelen neemt om de economie te stimuleren. Ik houd er dan ook rekening mee dat de inhaalslag van opkomende landen er iets later dan verwacht alsnog gaat komen.”

Hoe kijk je nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Plakman: “Voor de komende kwartalen ben ik redelijk optimistisch. Financiële markten houden al heel lang rekening met een recessie. Die verwachting is dan ook in de beurskoersen verwerkt. Hoewel de Europese economie momenteel licht krimpt, kunnen de Verenigde Staten waarschijnlijk een recessie vermijden. Daar komt bij dat de rente in de westerse wereld binnenkort een hoogtepunt bereikt. De inflatie komt onder controle, zodat het zich laat uittekenen dat de rente over drie jaar lager zal liggen dan nu. Een dalende rente is gunstig voor aandelenbeleggingen. En ten slotte lijken consumenten en bedrijven beter door deze moeilijke periode te komen dan waar het aanvankelijk naar uitzag.”

Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund

Wereldwijd beleggen in Nederlands oudste beleggingsfonds

Koop dit fonds

Wat mogen beleggers verwachten van Robeco Global Sustainable Stars?

Plakman: “Wij leggen de focus op kwalitatief hoogwaardige bedrijven met goede vooruitzichten voor de lange termijn. Dit soort aandelen hebben echter vaak een hoge waardering. Vorig jaar hebben we gebruik gemaakt van het slechte beursklimaat om tegen een aantrekkelijke koers onze positie in onder meer grote technologiebedrijven uit te breiden. Die keuze heeft zich dankzij de kunstmatige intelligentie-rally mooi uitbetaald. In dit opzicht is het overigens wel van belang om de hype van de trend te scheiden. Dankzij onze focus op kwaliteit kiezen we alleen positie in ondernemingen met een sterk bedrijfsmodel. Zo proberen we met een duurzaam beleggingsproces op de lange termijn een hoger rendement te halen dan de MSCI World Index. Met een gemiddeld rendement van ruim 12% over de afgelopen vijf jaar is dat goed gelukt.”

Robeco Sustainable Global Stars Equities in het kort

Robeco Sustainable Global Stars Equities is het oudste beleggingsfonds van Nederland. Het fonds belegt wereldwijd en de portefeuille bestaat uit 30 tot 40 bedrijven. De aandelen worden geselecteerd op basis van een duurzame bedrijfsvoering, een hoge winstgevendheid en een sterke kasstroom. Dit zijn vaak solide bedrijven met bekende merken.

  • 5 Morningstar-sterren
  • Rendement sinds eind 2022: 9,94%
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: 11,99%
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: 12,06%
  • Gemiddeld rendement sinds start (01-04-1933): 8,72%

Rendementscijfers per 31 mei 2023. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten