Dit doen Nederlanders met hun vakantiegeld

| Uw geld

Maar liefst 88% van de Nederlanders heeft ondanks de coronapandemie dit jaar recht op vakantiegeld. Een groot deel van die uitkering wordt daadwerkelijk gebruikt waar het voor bedoeld is.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Elk jaar neemt de omvang van veel spaarrekeningen in mei en juni relatief snel toe. Dat heeft alles te maken met uitkeren van het vakantiegeld in deze maanden. Ondanks de pandemie hebben bedrijven dit jaar ongeveer 30 miljard euro uitbetaald, becijferde consultancyfirma PwC. Uit de Vakantiegeldsurvey 2021 die deze onderneming liet maken, blijkt dat de helft van de ondervraagden een gespreide uitbetaling accepteert als dat de werkgever zou helpen in deze lastige tijden. Op de lange termijn is die bereidheid een stuk kleiner. Maar liefst acht op de tien werknemers geven aan dat ze de uitkering het liefste in één keer ontvangen.

Vakantie, sparen en schulden aflossen

Mogelijk heeft dat ermee te maken dat een flink deel van het vakantiegeld gebruikt wordt waar het voor bedoeld is. De Vakantiegeldsurvey 2021 wijst uit dat ruim een kwart van de uitkering opgaat aan kosten voor de vakantie. Andere populaire bestemmingen van het vakantiegeld zijn het aflossen van schulden (7%) en het kopen van iets voor in of om het huis (6%). Wat opvalt is dat maar liefst 20% van het vakantiegeld naar de spaarrekening gaat.

Genoeg gespaard?

In veel gevallen is die spaarrekening tijdens de pandemie aanzienlijk beter gevuld geraakt. Dat komt omdat het lange tijd niet of nauwelijks mogelijk was om geld uit te geven aan een vakantiereis of een dagje uit. Sinds eind 2019 is het totale spaarvermogen van Nederlandse huishoudens met meer dan 33 miljard euro toegenomen. Die toename in veertien maanden is ongeveer even groot als in de vijftig maanden daarvoor. Je zou je bijna kunnen afvragen wanneer we als Nederlanders genoeg gespaard hebben.

Vermogen laten groeien

Bij de huidige lage rente levert sparen echter niet veel op. Sommige banken rekenen vanaf 1 juli 2021 zelfs een negatieve vergoeding voor tegoeden boven 100.000 euro. Daarnaast kunnen ook inflatie en vermogensbelasting de koopkracht van je spaargeld aantasten. Heb je er al eens over gedacht om in kaart te brengen hoe groot de spaarbuffer is die je nodig hebt? Met een deel van je overtollige spaargeld kan je eventueel gaan beleggen. Je loopt dan wel risico met je vermogen en je maakt kosten die je bij sparen niet hebt. Maar je krijgt mogelijk wel uitzicht op een rendement dat hoger ligt dan de spaarrente. En dat is een fijn vooruitzicht als je je vermogen graag ziet groeien, bijvoorbeeld omdat je over een aantal jaren een mooie reis wilt maken, je kinderen wilt helpen met de aankoop van een huis of eerder wilt stoppen met werken.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten