Drie redenen om jong te beginnen met beleggen

| Beleggen

Als twintiger of dertiger heb je wel wat anders aan je hoofd dan beleggen. Toch kan het heel erg de moeite lonen om daar al jong mee te beginnen.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Beleggen alleen wat voor rijke oude mensen? Welnee! Als je jong bent, kan beleggen een goede manier zijn om wat vermogen op te bouwen voor je toekomst. Bijvoorbeeld voor een wereldreis, je bruiloft of misschien wel de aankoop van je eerste woning. Het is niet moeilijk om redenen te bedenken waarom het juist als twintiger of dertiger een goed idee is om te beginnen met beleggen.

Jong geleerd, oud gedaan

Een voordeel van jong beginnen is dat je op latere leeftijd al behoorlijk wat ervaring hebt opgedaan met beleggen. Je weet bijvoorbeeld dat je risico loopt met je vermogen en dat het loont om ook te blijven beleggen als de aandelenkoersen een poosje dalen. Of hoe belangrijk het is om je beleggingen goed te spreiden. Dat soort lessen kan je maar beter leren wanneer je als twintiger of dertiger met een klein bedrag begint, dan op het moment dat je als vijftiger of zestiger met een groter vermogen gaat beleggen.

Lage lasten

Aan het begin van je carrière ligt je salaris meestal niet erg hoog. Maar als je nog geen kinderen en een hoge hypotheek hebt, geldt dat waarschijnlijk ook voor je vaste lasten. Als je je eigen geld verdient, is het natuurlijk lekker om daarvan regelmatig een avondje te gaan stappen, uit eten te gaan of lekker te shoppen. Maar als je elke maand één avondje of shopdagje laat schieten, spaar je al snel €50 per keer uit om mee te gaan beleggen. Dat lijkt niet veel. Maar als je tien jaar geleden begonnen was om elke maand zo’n bedrag te stoppen in een fonds dat gespreid belegt in aandelen van de grootste, solide bedrijven ter wereld, had je nu een bedrag van ongeveer €8.500 bij elkaar belegd. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat beleggen kosten met zich meebrengt.

De tijd werkt in je voordeel

Bij beleggen werkt de tijd in je voordeel. We zeggen niet voor niets dat je alleen moet gaan beleggen als je je geld voor minstens drie jaar, en liefst veel langer, kunt missen. De waarde van je beleggingen fluctueert en je wilt niet het risico lopen dat je moet verkopen op een moment dat de koersen heel laag staan. Sinds 1987 lag het gemiddelde rendement van een gespreide belegging in wereldwijde aandelen op iets meer dan 7%. Wie in 1999 op zijn veertigste met €10.000 in een goed gespreid beleggingsfonds stapte, zou nu op zijn zestigste een vermogen hebben van meer dan €40.000.

Dat zou ruim €80.000 zijn als je al op je dertigste was begonnen. En zelfs meer dan €160.000 voor degene die op zijn twintigste al zo’n bedrag had kunnen missen. In de tussentijd maakte je flinke koersschommelingen mee en dat zal later ook zo zijn. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Maar de kans is groot dat je financiële toekomst er net wat mooier uitziet als je jong begint met beleggen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten