Drie tips van een wereldreiziger

| Uw geld

Lijkt het jou wel wat om een paar maanden van continent naar continent te reizen? Met wat tips van een ervaren sabbaticalganger, haal je nog meer uit je wereldreis.

  • Share

Een trektocht van drie maanden door Nieuw-Zeeland is voor veel mensen een echte droomvakantie. Voor Rory was dat slechts het begin. Samen met zijn vriendin maakte hij een wereldreis over alle continenten: van couchsurfen tussen de kakkerlakken in Oceanië en Azië, via een luxe hotel in New York tot een ontmoeting met het Nederlands elftal in Brazilië. Lijkt jou dat ook wel wat? Dan ben je vast benieuwd naar de belangrijkste lessen van een doorgewinterde wereldreiziger.

Schakel terug en laat los

De dagen voordat je op wereldreis vertrekt, moet er vaak nog van alles geregeld worden. Dat gevoel kan je maar beter zo snel mogelijk loslaten. Rory: “De eerste dagen van onze reis was het best lastig om de Nederlandse regelmentaliteit los te laten. Omdat we druk bezig waren met het vinden van vervoer en een plaats om te slapen, hadden we minder aandacht voor ontmoetingen met de mensen die we onderweg tegenkwamen. Eigenlijk was dat een gemiste kans. Die ontmoetingen zijn namelijk de mooiste ervaringen van een wereldreis. Je zal ervan versteld staan hoe hartelijk en vriendelijk veel mensen zijn. Dat geldt helemaal voor plekken waar je dat het minst zou verwachten, zoals bijvoorbeeld de sloppenwijken van Aziatische steden. Het is zonde als je dat mist omdat je almaar bezig bent met het plannen van de volgende busreis en hotelovernachting.”

Neem niet te veel mee

Je kent ze vast wel: mensen die hun halve huisraad mee op reis nemen. Koffie smaakt toch wat lekkerder uit je lievelingsmok en je weet maar nooit wanneer je een veiligheidsspeld nodig hebt. Het nadeel is dat je alles voortdurend met je mee moet sjouwen. Rory: “Het zal je verbazen wat je allemaal tegenkomt in winkels onderweg. Overal ter wereld is van alles en nog wat te koop. Wij hadden best veel spullen meegenomen, maar dat zouden we volgende keer anders doen.”

Liever over land dan door de lucht

Wie zo snel mogelijk de wereld wil rondreizen, kan het beste een vliegtuig pakken. Als je minder haast hebt, is het volgens Rory een betere keuze om te gaan liften of de trein, bus of boot te pakken: “Dat is een goede manier om veel geld uit te sparen. Bovendien zie je vanaf straatniveau veel meer van een land dan vanuit de lucht en je ontmoet dan vaker interessante mensen. En vergeet ook niet dat het voor het milieu een stuk beter is om te kijken of je misschien een alternatief hebt voor een vliegreis.”

Reisvermogen opbouwen

Voor je je rugzak inpakt, is het verstandig om er eerst voor te zorgen dat er voldoende geld op je rekening staat, zodat je onderweg niet op straat hoeft te bedelen. Als je al weet dat je over bijvoorbeeld vijf jaar een heel grote reis wilt maken, kan je eventueel gaan beleggen voor je sabbatical. Dat levert mogelijk meer op dan sparen, maar het brengt ook kosten en risico’s met zich mee die je bij sparen niet hebt. Maar als je al het gevaar uit de weg gaat, kan je natuurlijk beter veilig thuisblijven. Het is wel zaak om alleen te gaan beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten