Drie tips voor de belastingaangifte

| Uw geld

De belastingaangifte staat weer voor de deur. Vanaf 1 maart kan je de aangifte over 2018 indienen. Hoe zorg je ervoor dat je belastingaangifte over 2019 wat lager uitpakt?

  • Share
Speel in op actuele ontwikkelingen en veelbelovende trends
Inspelen op deze trend?

Ontdek beleggen in slim vervoer van de toekomst.

Bekijk de beleggingskans

Er zijn verschillende dingen die je nu kunt doen om ervoor te zorgen dat je volgend jaar over je aanslag 2019 wat minder belasting hoeft te betalen. Hieronder vind je drie voorbeelden. Om een compleet beeld te krijgen van wat je moet doen om fiscaal in topvorm het jaar door te komen, is het verstandig om advies te vragen aan je belastingadviseur.

Geld schenken/vragen voor een eigen huis

Sta je op het punt een nieuwe woning te kopen of je appartement te verbouwen? En ben je in de gelukkige positie dat je vermogende ouders, schoonouders of grootouders hebt? Dan is het een goed moment om eens te praten over een financiële bijdrage voor het nieuwe huis. In 2019 hoeft over een schenking tot €102.010 die gebruikt wordt voor het kopen, verbeteren of onderhouden van een eigen woning geen schenkbelasting betaald te worden. Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Betaal niet te veel vermogensbelasting

Het goede nieuws is dat de vermogensbelasting in 2019 net iets lager ligt dan in 2018. Het slechte nieuws is dat je nog over een bedrag van meer dan €30.361 (€60.722 met fiscale partner) een belastingtarief betaalt dat hoger ligt dan de huidige spaarrente: 0,03%. Het kan dan ook geen kwaad om te kijken of geld dat je niet nodig hebt als buffer en zonder andere vaste bestemming, mogelijk wat slimmer ingezet kan worden. In sommige gevallen is het voordelig om af te lossen op de hypotheek. Bijvoorbeeld als je hierdoor in een lagere risicoklasse komt, waarbij de bank een lagere renteopslag hanteert. Als je de afgelopen zeven jaar van baan bent gewisseld, is het misschien mogelijk om fiscaal vriendelijk wat geld opzij te zetten als aanvulling op het pensioen. De belastingdienst heeft een handige rekenhulp om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Vind een fiscale partner

Samen is leuker, maar bij het invullen van de belastingaangifte is samen meestal ook voordeliger. Fiscale partners mogen zelf kiezen hoe ze bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Hierdoor zal de gezamenlijke inkomsten- en vermogensbelasting in veel gevallen lager uitpakken dan wanneer je afzonderlijk aangifte doet. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat de belastingdienst je als fiscale partners erkent. Met het oog op je belastingaangifte in 2019 kan het dan ook voordelig zijn om nog in de loop van dit jaar een samenlevingscontract op te laten stellen.

Een goede bestemming voor je belastingbesparingen

Met het geld dat je bespaart op de belastingaangifte, kan je jezelf trakteren op een lekker avondje uit. Een andere keuze is om het geld opzij te zetten voor later, bijvoorbeeld voor een sabbatical of een wereldreis. Als je voldoende financiële buffer hebt, bereid bent om risico te lopen met je vermogen en als je financiële doelen verder in de toekomst liggen is het een optie om te gaan beleggen. Dat is een stuk minder moeilijk, tijdrovend en duur dan veel mensen vaak denken. Bij Robeco profiteer je van ruim 90 jaar ervaring, bieden we een breed scala aan beleggingsfondsen en bepaal je zelf welk risico je wilt nemen. Is beleggen wat voor jou? Bekijk de checklist of laat je inspireren door beleggingskansen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten