
Duurzaam beleggen is meer dan groen, groener, groenst
| DuurzaamBij duurzaam beleggen draait alles om het grote plaatje. Dat is belangrijker dan bijvoorbeeld het zo laag mogelijk houden van de Co2-uitstoot van de portefeuille en het bij voorbaat mijden van vervuilende bedrijven.
Het Robeco Global Stars Equities Fonds heeft een bijzondere beleggingsaanpak. De beleggingsprestaties worden weliswaar afgezet tegen de wereldwijde MSCI World Index, maar de fondsportefeuille wijkt heel erg af van de samenstelling van die index. Ook op het vlak van duurzame kenmerken zijn er grote verschillen. De Co2-uitstoot en de hoeveelheid geproduceerde afval van de portefeuille van het Robeco Global Stars Equities Fonds is naar verhouding slechts half zo hoog als van de bedrijven uit de MSCI World Index. Op jaarbasis is het effect van die lagere CO2-uitstoot net zo groot als wanneer er bijvoorbeeld 50.600 auto’s minder op de weg zijn.
Ideale wereld
In de ideale wereld zouden de bedrijven waarin het fonds belegt, helemaal geen Co2 uitstoten of afval produceren. “Maar zover zijn we helaas nog lang niet”, vertelt fondsbeheerder Jan Keuppens: “We kiezen er overigens ook niet voor om alleen maar te beleggen in bedrijven die nauwelijks vervuilen. Daarmee zouden we de kans laten liggen om geld te investeren in ondernemingen die dat nog wel doen en zo de discussie aan te gaan over manieren waarop ze een meer duurzame koers kunnen varen. Bij Robeco hechten we heel veel waarde aan actief aandeelhouderschap als een van de vormen van duurzaam beleggen.”
Duurzame toekomst
Er zijn allerlei voorbeelden van bedrijven die zelf geen duurzaam karakter hebben, maar wel degelijk een grote bijdrage leveren aan een duurzame toekomst. “Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan een energieconcern dat de balans verschuift van olie naar schoner aardgas, terwijl het bovendien miljarden euro’s per jaar investeert in alternatieve energievormen”, vertelt Keuppens.
Voordelen
“Een bedrijf dat minder energie verbruikt en minder afval produceert dan een branchegenoot, heeft een stevig concurrentievoordeel”, legt Keuppens uit: “Meestal krijgen milieu-gerelateerde factoren in dit opzicht veel aandacht. Dat komt doordat ze relatief eenvoudig te meten en te vergelijken zijn. Maar wij letten bijvoorbeeld ook op fatsoenlijk bestuur en de wijze waarop een bedrijf omspringt met werknemers, de lokale gemeenschap en andere betrokken partijen.”
Verder kijken dan financiële cijfers
Aandacht voor duurzame factoren helpt niet alleen bij een mogelijke verbetering van het financieel rendement. Het is ook een mogelijkheid om risico’s in kaart te brengen die verborgen blijven als er alleen gelet wordt op financiële cijfers. Als een mijnbouwconcern of bouwbedrijf bijvoorbeeld weinig oog heeft voor de veiligheid van de werknemers, moet er rekening mee gehouden worden dat de kans op grote rampen groter is.
Het grote plaatje
“Duurzame criteria komen op allerlei manieren terug in het beleggingsbeleid van Robeco”, vat Keuppens samen: “Dat grote plaatje laat zich helaas niet zo goed in cijfers vatten als specifieke milieufactoren, zoals de CO2-uitstoot, de afvalproductie en het water- en energieverbruik. Dat neemt uiteraard niet weg dat we er trots op zijn dat we op deze vier gebieden heel goed scoren op het vlak van duurzaamheid.”