Duurzaam beleggen: liever actief controleren dan passief volgen

| Duurzaam

Robeco controleert zelf of bedrijven waarin we beleggen op duurzaam gebied doen wat ze beloven. Ook voeren we gesprekken met ze over een duurzamer beleid.

  • Share

In de beleggingswereld zijn de afgelopen jaren twee grote trends zichtbaar: de opkomst van duurzaam beleggen en een groeiende populariteit van indexproducten. Steeds meer mensen zien in dat ze beter af zijn als ze bij het maken van beleggingskeuzes ook oog hebben voor duurzame zaken.

De tweede trend is de opkomst van passief beleggen. Bij deze beleggingsvorm kiezen beleggers voor de laagste kosten en accepteren ze dat het rendement altijd lager zal zijn dan de beursindex die het beleggingsinstrument (zoals een tracker of ETF) volgt.

Praten is beter dan buitensluiten

Gelet op deze twee trends lijkt het misschien aantrekkelijk te beleggen in duurzame beursindices. Hierbij bestaan echter grote valkuilen. Een index wordt namelijk samengesteld aan de hand van vaste regels. Dit betekent dat duurzame indices vaak niet verder komen dan het uitsluiten van schadelijke bedrijven, of juist alleen beleggen in ondernemingen die volgens een extern onderzoeksbureau goed scoren op duurzaam vlak. Wie ervoor kiest om passief te beleggen, laat mogelijk kansen liggen om duurzame verandering op gang te brengen.

Actief beleggen zorgt ervoor dat je als belegger meer kansen benut. Zo heeft Robeco samen met andere grote beleggers een gesprek aangeknoopt met energieconcern Royal Dutch Shell. Mede hierdoor hanteert dat bedrijf nu duidelijke doelen voor het verlagen van de CO2-uitstoot op korte en middellange termijn. Bovendien is de beloning van het topmanagement nu deels gekoppeld aan deze doelstellingen. Jaarlijks voert Robeco dit soort gesprekken met meer dan 200 bedrijven.

Doet een bedrijf ook wat het zegt?

Als actieve belegger doet Robeco zoveel mogelijk zelf onderzoek om te kijken of ondernemingen ook echt doen wat ze zeggen. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een bedrijf zich duurzamer voordoet dan het daadwerkelijk is. Je weet dan ook nooit zeker hoe betrouwbaar het duurzaamheidsgehalte van een bepaalde index is.

Een mooi voorbeeld van hoe Robeco zelf een duurzame vinger aan de pols houdt, is de samenwerking met een bedrijf dat satellietdata gebruikt om ontbossing in palmolieplantages op te sporen. In plaats van te vertrouwen op cijfers van bedrijven zelf of van een andere partij, kunnen we zelf zien of een onderneming zich houdt aan de toezegging om een einde te maken aan ontbossing. Op deze manier draagt Robeco bij aan een duurzame palmolie-industrie.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten