
Duurzaam beleggen? Pas op voor deze misvattingen
| DuurzaamBij duurzaam beleggen komt meer kijken dan het opsporen van bedrijven met de hoogste duurzaamheidsscores en het mijden van schadelijke ondernemingen.
Meer dan de helft van de Nederlandse beleggers is bereid om wat rendement in te leveren als ze kiezen voor duurzame beleggingen1. In werkelijkheid is dat echter helemaal niet nodig. Uit allerlei onderzoeken blijkt namelijk dat het rendement van duurzaam beleggen minstens even hoog is als bij traditioneel beleggen. En zo zijn er nog meer misvattingen over duurzaam beleggen.
Pas op voor hypes
Een van de valkuilen is dat bedrijven die profiteren van duurzame trends, lang niet altijd goede beleggingen zijn. Een goed voorbeeld daarvan zijn fabrikanten van zonnecellen. Zonne-energie groeit in populariteit en op steeds meer Nederlandse daken komen zonnepanelen. De stroomproductie van zonne-energie steeg in 2017 met meer dan 30% in ons land2. De groei in de rest van de wereld lag net iets lager3. Op de beurs zijn de aandelen van veel fabrikanten van zonnecellen de laatste jaren echter fors gedaald. Dit komt omdat de winsten door felle concurrentie en hoge investeringen in nieuwe technologie onder druk staan. Ook op het vlak van duurzaam beleggen is het dus zaak om op te passen voor hypes. Een mooi verhaal is lang niet altijd een mooie belegging.
Staar je niet blind op hoge duurzaamheidsscores
Duurzaam beleggen is veel meer dan het kopen van aandelen van bedrijven die op dit vlak goed bekend staan. Het in kaart brengen van hoe goed een onderneming het doet op gebieden als milieu en fatsoenlijk bestuur is niet eenvoudig. Sterker, het is veel lastiger dan wat de duurzame ranglijsten soms doen vermoeden. Dat komt doordat de duurzaamheidsscores van onderzoeksbureaus als Sustainalytics4, zijn gebaseerd op vragenlijsten die bedrijven zélf invullen.
Ontdek de mogelijkheden van Robeco ONE Duurzaam , de duurzame alles-in-één oplossing.
Voor bedrijven met aparte afdelingen om die lijsten in te vullen, is het eenvoudiger om een hoge score te halen. Dat betekent dat de hoogste score niet altijd de beste belegging is. Onderzoek5 bevestigt dat ook: ondernemingen met een middelhoge, stijgende duurzaamheidsbeoordeling zijn een betere belegging dan bedrijven met een score die al heel hoog is.
Minder uitsluiten, meer bereiken
Het uitsluiten van bepaalde bedrijfstakken kan ook onderdeel zijn van een duurzame strategie. In Nederland is het bijvoorbeeld verboden voor financiële ondernemingen om te beleggen in fabrikanten van clustermunitie. Een duurzame belegger mag zich echter niet laten verleiden om alle schadelijke bedrijven maar simpelweg te negeren. Daarmee laat je namelijk de kans liggen om verandering in gang te zetten. Dat kun je bereiken door het gesprek aan te gaan met bedrijven over een meer duurzaam beleid.
Robeco heeft al 25 jaar ervaring met duurzaam beleggen. In deze periode hebben we geleerd hoe we duurzame criteria het beste kunnen verwerken in ons beleggingsbeleid. Dat gebeurt onder meer bij Robeco ONE Duurzaam; de nieuwe alles-in-één oplossing van Robeco. Ook bij deze vorm van duurzaam beleggen loop je overigens risico met je vermogen. Het blijft dus altijd zaak om ervoor te zorgen dat je een buffer hebt voor onverwachte financiële tegenvallers.
- 1 Bron: ING BeleggersBarometer – ING, 25 augustus 2018
- 2 Bron: Meer stroom uit wind en zon – CBS, 2 maart 2018
- 3 Bron: Global Solar Installations Jumped 29 percent in 2017, Renewable Energy World, 14 maart 2018
- 4 Bron: ING de meest duurzame bank ter wereld volgens Sustainalytics – ING, 2016
- 5 Bron: Trend in ESG-score is performance indicator – Fondsnieuws, 20 april 2016