Duurzame kleding die de wereld mooier maakt

| Duurzaam

Robeco is medeoprichter van een platform van financiële instellingen, dat onder andere misstanden in de kledingindustrie aanpakt. Om de arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden te verbeteren, knoopt het platform het gesprek aan met grote modeketens.

  • Share

Bewustzijn rond kleding draait om meer dan alleen het volgen van de laatste mode. Er komt steeds meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken, die vaak in lagelonenlanden staan. Een groeiend aantal merken belooft om misstanden in de toeleveringsketen aan te passen. De belangrijkste uitdaging is nu het dichten van de kloof tussen die toezeggingen en wat er daadwerkelijk in de fabrieken gebeurt, vertelt Laura Bosch Ferreté, engagement-specialist bij Robeco.

Een leefbaar loon

Robeco heeft samen met een groep Nederlandse financiële instellingen in 2018 het Platform Living Wage Financials opgericht. Het platform kan een duidelijke stem laten horen richting de grote merken waarin belegd wordt. De gesprekken gaan dan over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en een leefbaar loon voor textielwerkers. Onlangs organiseerden de deelnemers van dit platform een digitale conferentie om de actuele ontwikkelingen in de mode-industrie te bespreken. Uit de discussie kwam naar voren dat er vier stappen gezet moeten worden voor een structurele verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, vertelt Bosch Ferreté.

Informatie verzamelen

“In de eerste plaats is het van belang om meer en betere gegevens te verzamelen over de arbeidsomstandigheden bij kledingfabrieken in opkomende landen. Hierdoor krijgen de grote merkbedrijven goed zicht op de niveaus van de lonen die leveranciers betalen - en ze kunnen deze ondernemingen daar eventueel op aanspreken. De inkooppraktijken zijn een ander punt van aandacht. Het is van belang dat grote merken een langetermijnrelatie opbouwen met leveranciers. Hierdoor krijgen ze meer zeggenschap over de arbeidskosten in het begin van de productieketen.”

Goede afspraken

Om een eerlijk loon te garanderen, zijn beloftes niet genoeg. Bosch Ferreté: “Het is dan ook van belang om ervoor te zorgen dat werknemers zich kunnen organiseren in vakbonden en dat er goede cao’s komen. Ten slotte is het natuurlijk belangrijk dat ook bedrijven die niet op eigen initiatief in actie komen, toch betrokken worden bij deze beweging. In Nederland wordt bijvoorbeeld al gewerkt aan wetgeving die bedrijven verplicht om goed in beeld te krijgen hoe toeleveranciers omspringen met de mensenrechten.”

Eigen initiatief

Er zijn verschillende redenen waarom sommige modeketens zelf al het initiatief nemen om ervoor te zorgen dat werkers bij die toeleveranciers een eerlijk loon krijgen. Tevreden werknemers leveren vaak beter werk. Minstens zo belangrijk is dat grote bedrijven gevoeliger worden voor negatieve publiciteit, die kan ontstaan als naar buiten komt dat ze onzorgvuldig omspringen met sociale aangelegenheden of het milieu. Bovendien gaan iets hogere loonkosten aan het begin van de keten vaak nauwelijks ten koste van de winstmarge. Die loonkosten liggen slechts zelden hoger dan 3% van de winkelprijs, becijferde brancheorganisatie Clean Clothes.

Lichtpuntje in Covid-19-pandemie

De Covid-19-pandemie heeft werknemers in goedkope productielanden heel hard getroffen. Het was lastig of onmogelijk om aan beschermingsmiddelen zoals mondkapjes te komen. Bovendien werden ze niet doorbetaald als ze thuis bleven door ziekte, of uit angst om ziek te worden. Toch zit er volgens Bosch Ferreté ook een positieve kant aan deze crisis: “Door de crisis hebben beleggers veel meer aandacht gekregen voor de manier waarop bijvoorbeeld modeketens omspringen met misstanden bij hun toeleveranciers. De urgentie en bereidheid om duurzame verandering op gang te brengen, is nog nooit zo groot geweest als nu.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten