Duurzame ontwikkelingen in palmolie

| Duurzaam

Aan de groeiende populariteit van palmolie kleven enkele nadelen op het gebied van duurzaamheid. Die los je niet op door de sector zoveel mogelijk te mijden. Robeco kiest ervoor om samen met andere spelers de discussie aan te gaan met palmoliefabrikanten.

  • Share

Ongeveer de helft van alle producten die je in een supermarkt kunt kopen, bevat palmolie: van chocolade en zeep tot lippenstift en pizzadeeg. Palmolie is voor allerlei bedrijfstakken een populaire grondstof, dankzij de lage productiekosten en de relatief kleine oppervlakte die nodig is voor het verbouwen van oliepalmen. De laatste jaren komt echter steeds meer aandacht voor de negatieve kant van palmolieproductie.

Om grond vrij te maken voor het verbouwen van oliepalmen, worden vaak grote stukken bos gekapt. Hierdoor verdwijnt het leefgebied van allerlei diersoorten en komt er bovendien veel CO2 vrij. Een ander aandachtspunt is dat palmoliefabrikanten het soms niet al te nauw nemen met de mensenrechten.

Duurzame verandering

Professionele beleggers zoals Robeco moeten dan ook goed nadenken hoe ze omspringen met producenten van palmolie. De makkelijkste keuze is om de sector links te laten liggen. Aan die aanpak kleven echter twee nadelen. Door het uitsluiten van bedrijven laat je de kans liggen om duurzame verandering op gang te brengen. Bovendien willen we voor onze klanten een optimaal rendement halen. In dat opzicht is het geen goed beleid om een sector met soms mooie winstmarges helemaal te negeren.

We willen in ieder geval niet onze ogen sluiten voor misstanden op het vlak van CO2-uitstoot en mensenrechten. Robeco kiest er al sinds 2010 voor om de gesprekken aan te knopen met bedrijven om de productie van palmolie te verduurzamen. De vooruitgang in dit proces wordt scherp in de gaten gehouden. Robeco investeert niet meer in ondernemingen die er onvoldoende in slagen om hun duurzame beloftes na te komen. Daarnaast moedigen we verpakkings- en voedingsbedrijven aan om de voorkeur te geven aan duurzame palmolie.

Samenwerken

Robeco probeert niet om op eigen houtje verandering op gang te brengen. In januari 2019 heeft Robeco zich aangesloten bij de internationale Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Deze organisatie heeft eind 2018 heldere criteria opgesteld om te bepalen hoe duurzaam een onderneming palmolie fabriceert. Hierdoor ontstaat een goede maatstaf om de vooruitgang op dit vlak te meten.

Vind je duurzaam beleggen interessant en ben je op zoek naar de mogelijkheden bij Robeco? Bekijk dan onze selectie duurzame PLUS-fondsen of ontdek Robeco ONE Duurzaam.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten