
‘Duurzame trends komen samen in Robeco ONE Duurzaam’
| DuurzaamBegin juni bestaat Robeco ONE Duurzaam alweer vier jaar. Masja Zandbergen-Albers bespreekt als hoofd ESG-integratie bij Robeco enkele duurzame trends en vertelt hoe die samenkomen in Robeco ONE Duurzaam.
Het tegengaan van klimaatverandering is een van de belangrijkste thema’s binnen duurzaam beleggen. Maar het begrip duurzaamheid krijgt een bredere lading - in de beleggingswereld en ook in het bedrijfsleven. Zandbergen-Albers: “Zowel beleggers als bestuurders kijken steeds vaker op een andere manier tegen een onderneming aan. In plaats van de winst op korte termijn, ligt de focus juist op de bijdrage die op de lange termijn aan de samenleving wordt geleverd. Want daar ontleent een bedrijf op de lange termijn natuurlijk zijn bestaansrecht aan.”
De toekomst van energie
Als voorbeeld noemt Zandbergen-Albers een energiebedrijf dat samenwerkt met klanten om het energieverbruik terug te dringen. Een dergelijke onderneming is veel actiever bezig met de toekomst van energie dan een branchegenoot die er alleen maar op uit is om zoveel mogelijk stroom te verkopen. Dat laatstgenoemde bedrijf boekt misschien op de korte termijn wat meer winst. Het laat echter de kans liggen om een betere band op te bouwen met klanten. En vooral ook om zich te positioneren voor een wereld waarin energie steeds meer op andere plaatsen wordt opgewekt. Zoals via zonnepanelen op de daken van klanten of op windmolenparken voor de kust. Zandbergen-Albers: “Als beleggers voor de lange termijn, investeren we liever in bedrijven die klaar zijn voor de toekomst.”
Bedrijfsmodel verandert
Door duurzame ontwikkelingen moeten bedrijfsmodellen veranderen. Het voorbeeld van de nutssector staat namelijk niet op zichzelf. Zandbergen-Albers: “Dat zie je ook in andere sectoren gebeuren. Sommige farmaciebedrijven maken andere keuzes wat betreft de prijsstelling van medicijnen, zodat bijvoorbeeld meer patiënten in opkomende landen toegang krijgen tot geneesmiddelen. Steeds vaker geven ondernemingen aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelen aan op welke wijze ze een bijdrage leveren aan een betere wereld. Dit soort inzichten stelt beleggers in staat om betere keuzes te maken.”
Duurzame ontwikkelingsdoelen: 8 en 9
Die veranderingen komen samen in Robeco ONE Duurzaam. Zandbergen-Albers: “Bij Robeco gaan we met individuele en groepen bedrijven in gesprek over onderwerpen zoals biodiversiteit, met als doel om duurzame knelpunten aan te pakken en om verandering op gang te brengen. Bovendien investeert Robeco ONE Duurzaam via posities in RobecoSAM-fondsen gericht in duurzame oplossingen. Zoals de overgang naar een circulaire economie en de opkomst van manieren om slimmer en zuiniger met energie om te springen.”
CO₂-uitstoot van 700 auto’s
Als je bekijkt naar de hele fondsportefeuille, zie je dat er een grote bijdrage wordt geleverd aan duurzame ontwikkelingsdoelen nummer 8 (eerlijk werk en economische groei) en aan nummer 9 (duurzame industrie, innovatie en infrastructuur). Maar ook op andere manieren gooit Robeco ONE Duurzaam hoge ogen op het vlak van duurzaamheid. De CO2-voetafdruk van de bedrijven in de portefeuille ligt bijvoorbeeld ruim een kwart lager dan van de beursindices waartegen het fonds de financiële prestaties afzet. Zandbergen-Albers: “Bij de huidige fondsgrootte is dat verschil even groot als de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 700 auto’s.”