Duurzame verandering bij palmoliebedrijven

| Duurzaam

De aanleg van nieuwe palmolieplantages is een belangrijke oorzaak van ontbossing. Robeco belegt alleen in vooruitstrevende bedrijven, waarmee ook wordt samengewerkt om binnen de sector duurzame verandering op gang brengen. Daarbij komt de lat steeds hoger te liggen.

  • Share

In bijna de helft van alle verpakte producten in de supermarkt is palmolie verwerkt: van pizza en chocolade tot shampoo en tandpasta. Palmolie heeft grote voordelen ten opzichte van andere plantaardige oliën. De oogstopbrengst per hectare ligt relatief zeer hoog en oliepalmen hebben nauwelijks kunstmest nodig. De ontginning van land voor plantages heeft echter geleid tot grootschalige vernietiging van tropische wouden. Bijna de helft van de palmolieteelt vindt plaats op grond die vroeger met bossen bedekt was.

Samenwerken in plaats van uitsluiten

Die grote impact op het milieu is voor Robeco echter niet aanleiding om fabrikanten van palmolie bij voorbaat uit te sluiten van belegging. In plaats daarvan werken we samen met bedrijven om de teelt te verduurzamen. Dat is een uitdagend proces, omdat 40% van de productie afkomstig is van kleine, lokale boerderijen. Deze hebben niet voldoende geld voor het verduurzamen en het behalen van certificering van brancheorganisatie Roundtable of Sustainable Palm Oil (RSPO). Robeco belegt alleen in bedrijven die zich bij deze organisatie hebben aangesloten en die duurzame certificatie regelen voor de lokale boeren die de palmolie aanleveren voor verwerking.

De lat komt steeds hoger te liggen

Om te voorkomen dat een bedrijf blijft hangen in mooie voornemens en beloftes, komt de lat voor de certificatie steeds hoger te liggen. In 2019 lag de drempel op 20% van de totale productieoppervlakte. Sinds begin dit jaar is dat 50%. Robeco heeft de afgelopen jaren duurzame gesprekken gevoerd met zes bedrijven in Maleisië, Indonesië en Singapore over het verduurzamen en certificeren van de palmolieproductie. Twee bedrijven zijn er niet in geslaagd om de drempel van 50% te halen. Daarom zijn de aandelen in deze ondernemingen verkocht. Pas als de bedrijven voldoen aan de steeds strengere voorwaarden, zou Robeco er weer in kunnen beleggen.

Op weg naar een duurzame palmolie-industrie

Met de overige vier bedrijven blijft Robeco samenwerken, om ervoor te zorgen dat er over enkele jaren een nieuwe stap gezet kan worden. Onze doelstelling is dat minstens 80% van het productiegebied een duurzame certificatie heeft in 2024. Enkele jaren later stijgt dat percentage tot 100%. Via de combinatie

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten