“Een sabbatical? Maar dat kan toch helemaal niet?”

| Uw geld

Droom jij er wel eens van om een paar maanden lekker op vakantie te gaan in plaats van elke dag op kantoor te zitten? Sophie zeilde een half jaar over de Middellandse Zee. Ze deelt haar tips voor een onvergetelijk sabbatical.

  • Share

Sophie is er in 2013 een half jaar tussenuit gegaan om samen met haar man en tweejarige zoontje langs de kust te zeilen van onder meer Italië, Griekenland en Kroatië: “Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat we het echt zouden doen. Het was een droom van mijn man. In eerste instantie nam ik het niet zo serieus. Ik dacht dat het toch niet kon. Zo’n reis kost namelijk behoorlijk wat tijd, geld en regelwerk. Maar het is het helemaal waard!”

Er kan vaak meer dan je denkt

Het is heel makkelijk om honderd redenen te verzinnen waarom een sabbatical niet voor jou is weggelegd. De kunst is om te bedenken waarom het juist wél gaat lukken. Sophie: “Ik dacht bijvoorbeeld dat het heel lastig was om een half jaar onbetaald verlof te krijgen. Uiteindelijk heb ik het toch gevraagd. Ik kan iedereen die op sabbatical wil gaan, aanraden om het bespreekbaar te maken op kantoor in plaats van aan te nemen dat je geen verlof krijgt. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.”

Verhuizen of verhuren?

Naast het regelen van verlof is het vinden van een oplossing voor hun woning een van de grootste uitdagingen. Sophie en haar gezin zouden bij terugkomst verhuizen naar een nieuwe woning, zodat ze voor vertrek de huur konden opzeggen en de huisraad laten opslaan. Veel andere sabbaticalgangers kiezen voor kortdurende verhuur van hun woning. Het is dan zaak om te kijken of je daarvoor toestemming nodig hebt van je hypotheekverstrekker en of je het moet melden bij je verzekeraar. Iets anders om rekening mee te houden is dat je bij kortdurende verhuur één contract mag afsluiten voor een periode van maximaal twee jaar. Je hebt als verhuurder niet het recht om tussentijds de huur op te zeggen, zodat je mogelijk op zoek moet naar een tijdelijke woonoplossing als je sabbatical korter duurt dan verwacht.

Durf de veilige haven te verlaten

Zelfs toen ze in Italië eenmaal op de zeilboot zaten, was het voor Sophie soms nog een hele opgave om letterlijk de veilige haven te verlaten: “In de eerste weken kon het behoorlijk stormen. Het was dus dikwijls aantrekkelijker om veilig in de haven te blijven waar je wist wat je had, in plaats van het onbekende tegemoet te varen. Maar als je dan eenmaal toch bent vertrokken en even later in een prachtige verlaten baai ligt, ben je elke keer weer heel blij dat je gegaan bent. Voor mij is het een echte levensles dat het verlaten van de veilige haven, tot mooie verrassingen kan leiden.”

Laat het plannen even los

Het lijkt het toppunt van ontspanning om op een zeilboot langs Mediterrane kusten te varen. Toch is het volgens Sophie lastiger om het thuisfront los te laten dan je zou denken: “Er waren veel mensen die langs wilden komen. Zij hadden vaak veel minder de tijd dan wij. Dan pikten we iemand op bij Napels, die dan vijf dagen later weer van een andere luchthaven zou terugvliegen. Of we kregen appjes met de vraag of we nou nog steeds bij Sardinië lagen. Op die manier voel je je soms toch een beetje opgejaagd. Als we het overnieuw konden doen, zou ik nog veel meer openlaten zodat we echt ons eigen tempo kunnen kiezen.”

Vertrekkapitaal

Voor Sophie kwam de kans om op sabbatical te gaan door de verkoop van het bedrijf van haar man: “Hierdoor hadden we een mooi vertrekkapitaal. Als je verstandig omspringt met geld, hoeft een sabbatical ook niet een heel vermogen te kosten. Na de tocht hebben we bijvoorbeeld de boot vanuit Slovenië naar Nederland laten vervoeren. Dat kostte best wat geld, wat we ruimschoots terugverdienden omdat de doorverkoopwaarde hier een stuk hoger lag.”

Zelf een sabbatical?

Lijkt het jou ook wat om je vaste werkplek een aantal maanden achter te laten en op avontuur te gaan? Als je al weet dat je over een aantal jaar een heel grote reis wilt maken, kan je eventueel gaan beleggen voor je sabbatical. Dat levert mogelijk meer op dan sparen, maar het brengt ook kosten en risico’s met zich mee die je bij sparen niet hebt. Maar als je al het gevaar uit de weg gaat, kan je natuurlijk beter veilig thuisblijven. Het is wel zaak om alleen te gaan beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten