
Een sportschoen van €1 miljard
| BeleggenEen kleine gebeurtenis heeft soms grote gevolgen. Dat gezegde gaat door de opkomst van social media steeds vaker op.
De wedstrijd was nog maar net begonnen toen het gebeurde. Bij een passeerbeweging scheurde de schoen van basketbaltalent Zion Williamson plotseling in tweeën. De zool liet simpelweg los van de rest van de schoen. Williamson verliet geblesseerd het veld, terwijl duizenden toeschouwers in het sportcomplex – waaronder oud-president Barack Obama – hun ogen niet konden geloven.
Jack Neele, fondsbeheerder van het Robeco Global Consumer Trends Fonds, was in de Verenigde Staten op het moment van het schoenincident: “De gebeurtenis was op alle nieuwskanalen te zien. Op social media had iedereen wel een mening over de zogenaamd exploderende schoen. De dag na de wedstrijd daalde de beurswaarde van schoenenfabrikant Nike binnen enkele minuten met meer dan een miljard dollar.”
Beleggen voor de lange termijn
Als fondsbeheerder volgt Neele op Twitter allerlei publieke figuren zoals Musk, Tim Cook, Jeff Bezos en zelfs de Amerikaanse president Donald Trump: “Vaak krijg je zo meer informatie dan via andere kanalen. Het gaat overigens niet alleen om snelle toegang tot informatie, maar ook om de interpretatie daarvan. Het komt regelmatig voor dat beleggers in eerste instantie overdreven reageren. Dat zijn dan kansen voor handelaren die proberen om even snel wat geld te verdienen, maar niet voor langetermijn-beleggers zoals wij.”
Social Media
Het komt steeds vaker voor dat de beurskoers van een bedrijf snel stijgt of daalt omdat een gebeurtenis veel aandacht krijgt op social media. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij koffieketen Starbucks. Het bedrijf kwam in het voorjaar van 2018 onder vuur te liggen nadat een filmpje op social media verscheen van twee gekleurde mannen die werden opgepakt, omdat ze in een koffieshop rondhingen zonder wat te bestellen.
Het kan ook andersom. Een half jaar geleden kreeg de koers van autobouwer Tesla even vleugels. Topman Elon Musk vertelde via Twitter dat hij overwoog om het bedrijf van de beurs te halen voor een bedrag dat ruim boven de beurskoers lag. Uiteindelijk kon hij die belofte niet waarmaken. Volgens toezichthouder SEC was de tweet "onjuist en misleidend". De zaak leidde tot een schikking. Onderdeel daarvan was het terugtreden van Musk als voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf en de betaling van in totaal 40 miljoen dollar.