Eerder stoppen met werken?

| Pensioen

Als u eerder wilt stoppen met werken en uw pensioenfonds die mogelijkheid biedt, moet u genoegen nemen met een maandelijkse pensioenuitkering die lager ligt dan waarop u gerekend had. Op tijd zelf geld opzij zetten is dan een optie.

  • Share

Veel pensioenfondsen hebben de uitkering gekoppeld aan de AOW-leeftijd. De gemiddelde pensioenleeftijd kan in de toekomst verder opschuiven, aangezien de verwachting is dat de AOW-leeftijd in lijn met de oplopende levensverwachting stijgt.

Doorwerken tot ver na uw 65e?

Dat betekent echter niet automatisch dat u straks tot jaren na uw 65e moet doorwerken: heel vaak is het mogelijk om eerder te stoppen met werken. De enige manier om hierover zekerheid te krijgen is door contact op te nemen met uw pensioenadviseur of pensioenfonds. Pensioenopbouw is immers een complexe aangelegenheid die voor iedereen verschillend is.

Prijskaartje

Als u eerder wilt stoppen met werken, bieden veel pensioenfondsen de optie om het pensioen maximaal vijf jaar voordat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, al in te laten gaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Omdat uw opgebouwde pensioen over een langere periode wordt uitgesmeerd, zal de maandelijkse uitkering lager liggen. Dit betekent dat u zich erop moet instellen dat u na pensionering wat minder kunt uitgeven dan waar u zich mogelijk op had ingesteld (en hierdoor uw uitgavenpatroon moet aanpassen), tenzij u zelf vermogen opbouwt om de pensioenuitkering (incl. AOW) mee aan te vullen.

Geld opzij zetten

Er zijn verschillende manieren om zelf geld opzij te zetten als aanvulling op uw pensioen. Een goede optie is om regelmatig geld op een spaarrekening te storten. Bij de huidige lage spaarrente zal uw vermogen dan echter niet snel groeien. Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen.

Beleggen voor een doel

Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging om zelf een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Hierbij moet behalve op een goede spreiding vaak ook gelet worden op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt als vlak vóór uw pensioendatum de beursomstandigheden tegen zouden zitten.

Speciale pensioenoplossing

Als u eerder wilt stoppen met werken, is het dus in veel gevallen zaak om daarvoor zelf geld opzij te zetten. Bent u ook benieuwd hoe u een aanvulling op uw pensioen kunt opbouwen zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Ontdek bij Robeco LIFE – de speciale pensioenoplossing van Robeco – wat u nu kunt doen om ervoor te zorgen dat u na uw pensioen voldoende inkomsten heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten