EHBB: Eerste Hulp Bij Beleggen

| Beleggen

Weet jij wat je moet doen om je portefeuille in balans te houden of hoe je moet reageren op een koersdaling? Eerste Hulp Bij Beleggen geeft antwoord op allerlei vragen die beleggers zich soms stellen.

  • Share

Wat is een portefeuille en hoe maak ik die?

Als je een fonds koopt, zorgt de fondsbeheerder ervoor dat je beleggingen goed gespreid zijn. Wist je dat je zelf die spreiding nog flink kan verbeteren? Als je je vermogen verdeelt over één wereldwijd aandelen- en één obligatiefonds, heb je al een mooi gespreide beleggingsportefeuille. Ontdek hoe je een fonds vindt dat aansluit bij jouw voorkeuren.

Hoeveel zorgen moet ik me maken over een koersdaling?

Elke belegger maakt vroeg of laat een periode mee waarin de koersen snel dalen. Als een beursindex met meer dan 10% daalt, wordt er gesproken over een marktcorrectie. In de afgelopen tachtig jaar kwamen correcties gemiddeld elke drie jaar voor en duurden ze vier maanden. Meestal was de koersschade binnen vier maanden weer goedgemaakt. Als de koersen verder dalen dan 20%, heet dat ook wel een bearmarkt. Die zijn een stuk zeldzamer: gemiddeld komt dit eens in de elf jaar voor.

Wat moet ik doen als de koersen gaan dalen?

Beurskoersen laten zich niet voorspellen. Het is dan ook onmogelijk om van tevoren te weten of een koersdaling slechts een klein dipje is, of het begin van een bearmarkt. Het is verstandig om de verleiding te weerstaan om je beleggingen te verkopen. De ervaring leert dat je dan vaak ook het herstel misloopt, terwijl het ook lastig is om te bepalen wanneer de tijd gunstig is om weer met beleggen te beginnen. Bovendien betaal je bij veelvuldig handelen vaak transactiekosten en dat gaat ten koste van het rendement.

Kan ik mijn portefeuille beschermen tegen risico?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in de medische wereld, maar ook in de beleggingsindustrie. De kans op allerlei ziektes kan je verkleinen met een verstandige levensstijl, met gezonde voeding en voldoende beweging. Een goede spreiding is de tegenhanger daarvan in de beleggingswereld. Het risico dat een beursdip of een tegenvaller bij een bedrijf je heel hard raakt, wordt kleiner als je je vermogen verdeelt over verschillende aandelen en obligaties uit allerlei sectoren en landen.

Waarom is het verstandig om te gaan Maandbeleggen?

Door elke maand een vast bedrag in te leggen, kom je niet in de verleiding om toch nog even te wachten met beleggen. Bijvoorbeeld omdat je hoopt dat de koersen iets dalen zodat je voordeliger instapt. Of om juist te kijken of een recente koersdaling het begin is van een grotere correctie. Beurskoersen laten zich niet voorspellen. En onderzoek wijst uit dat zelfs als dat wel zo was en je telkens net zo lang zou wachten tot het ideale instapmoment, je uiteindelijk toch minder goed uit bent dan wanneer je gewoon elke maand een vast bedrag belegt.

Hoe onderhoud ik mijn portefeuille?

Als de koersen van een bepaalde categorie of sector snel stijgen, wegen deze beleggingen zwaarder mee dan aanvankelijk de bedoeling was. Het is dan ook verstandig om minstens eenmaal per jaar te kijken of je portefeuille nog zo gespreid is dat hij past bij de doelen die je had gesteld. Ontdek wat je zelf kunt doen om scheefgroei tegen te gaan.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten