Er komen meer kansen nu de rentes weer zijn opgelopen’

| Visie

De snelle stijging van de rente leidde tot grote koersdalingen op obligatiemarkten. Fondsbeheerder Bob Stoutjesdijk van het Robeco Global Total Return Bond Fund legt uit wat er schuilgaat achter de felle rentebeweging en vertelt waar nu kansen liggen in de obligatiewereld.

  • Share

Wat was de grootste verrassing in de eerste helft van 2022?

Stoutjesdijk: “Ik sta ervan te kijken hoe snel centrale banken de rente dit jaar verhogen in reactie op de sterk opgelopen inflatie. In Nederland beginnen we daar nu pas wat van te merken, omdat de Europese Centrale Bank lange tijd pas op de plaats maakte. Maar in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en vooral in opkomende landen is de rente al heel hard omhoog gegaan. In Hongarije is het belangrijkste tarief bijvoorbeeld via vijftien renteverhogingen op rij in net iets meer dan een jaar gestegen van minder dan 1 naar bijna 11 procent.”

Hoe kijk je nu naar de economie en de beleggingswereld?

Stoutjesdijk: “De hoge inflatie wordt voor een deel veroorzaakt door sterk gestegen energieprijzen. Maar allerlei andere zaken worden ook duurder, zoals huren, auto’s en de dagelijkse boodschappen. De renteverhogingen zijn dan ook hard nodig om de inflatie onder controle te krijgen. De laatste tijd zie je dat sommige beleggers verwachten dat centrale banken in de loop van dit jaar of in 2023 de rente minder snel gaan opschroeven, om zo te voorkomen dat de economische groei te sterk afkoelt. Het is echter de vraag of dat ook gaat gebeuren. Een belangrijke les uit de jaren ’60 en ’70 is namelijk dat centrale banken een harde koers moeten varen om te voorkomen dat inflatie opnieuw oplaait. Daar nam de Bank of England begin augustus al een voorschot op met een renteverhoging van 0,5 procentpunt en door te waarschuwen dat de Britse economie binnenkort in een periode van economische afkoeling terecht komt.”

“Op de kapitaalmarkt bewegen de rente en de obligatiekoersen gebruikelijk in de tegengestelde richting. De rentestijging leidde ertoe dat obligatiebeleggers het slechtste halfjaar in decennia achter de rug hebben. Aan de andere kant is het gedeelte van de obligatiemarkt met een negatieve rente veel kleiner geworden. Het effectieve rendement van obligaties ligt een stuk hoger dan aan het begin 2022.”

Wat mogen beleggers de komende kwartalen verwachten van het Robeco Total Return Bond Fund?

Stoutjesdijk: “De afgelopen jaren hebben centrale banken met het beleid van negatieve rentes en via het opkopen van staatsleningen veel invloed gehad op obligatiemarkten. Dit jaar zijn de centrale banken in de Verenigde Staten, Europa en veel andere landen gestopt met het opkopen van staatslengen. Omdat ze bovendien de rente verhogen in een poging om de inflatie te beteugelen, komen obligatiemarkten voor het eerst sinds 2008 meer op eigen benen te staan. Een gevolg daarvan is dat de verschillen in rentevergoeding tussen verschillende soorten obligaties toenemen. Beleggers vragen bijvoorbeeld een hogere rentevergoeding voor high yield-obligaties of bedrijfsobligaties in vergelijking met relatief veilige staatsobligaties. Daar kunnen wij op inspelen. Ons plan is om een positie op te bouwen in high yield-leningen en bedrijfsobligaties zodra het renteverschil verder oploopt, aangezien we dan wel heel goed beloond worden voor het risico dat we nemen.”

Ontvang een vergoeding tot €1.015

Profiteer tijdens de Verder Vooruit Weken van extra veel voordeel. Ga verder met je spaargeld en ontvang een vergoeding die kan oplopen tot €1.015!

Bereken je vergoeding

Robeco Global Total Return Bond Fund in het kort

Het Robeco Global Return Bond Fund belegt wereldwijd in bedrijfs- en staatsobligaties. Het zeer ervaren team van fondsmanagers zet zich in om een zo aantrekkelijk mogelijk rendement te behalen. Dankzij de flexibele portefeuilleconstructie hebben zij de vrijheid om snel in te spelen op kansen die zich voordoen in verschillende markten, waar en wanneer dan ook. Deze methode zorgt sinds 1974 voor solide resultaten.

  • 4 Morningstar-sterren
  • Rendement afgelopen twaalf maanden: -9,68%
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: -1,34% per jaar
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: -0,68% per jaar
  • Gemiddeld rendement sinds start (01-07-1974): 6,28% per jaar

Rendementscijfers per 31 juli 2022. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten