‘Er zijn al wat signalen dat de inflatie de top heeft bereikt’

| Visie

In de Verenigde Staten is de inflatie in juli al wat gedaald. Fondsbeheerder Ernesto Sanichar van Robeco ONE  vertelt hoe hij tegen de inflatie aankijkt en hoe hij positie kiest voor de tweede jaarhelft.

  • Share

Wat was de grootste verrassing in de eerste helft van 2022?

Sanichar: “De inflatie is wereldwijd in het eerste halfjaar sneller gestegen dan wij hadden verwacht. Ook ligt het piekniveau hoger dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Een van de oorzaken is de oorlog in Oekraïne, die leidt tot een flinke stijging van prijzen voor olie, aardgas en andere grondstoffen. Het is gebruikelijk dat koersbewegingen van verschillende beleggingscategorieën meer met elkaar in de pas lopen als de inflatie heel hoog ligt. Dat verklaart waarom in de eerste jaarhelft zowel aandelen- als obligatiekoersen onder druk stonden. Een goede spreiding bood hierdoor niet de bescherming waaraan beleggers in Robeco ONE de afgelopen tien jaar gewend zijn geraakt. Inmiddels komen er voorzichtig wat signalen dat de inflatie de top heeft bereikt. In juli lag de Amerikaanse inflatie van 8,5 procent bijvoorbeeld al net iets lager dan de 9,1 procent van een maand eerder. De verwachting is dat later dit jaar de inflatie in andere landen ook gaat afnemen.”

Hoe kijk je nu naar de economie en de beleggingswereld?

Sanichar: “In 2021 is de economie van de Verenigde Staten door het herstel na de pandemie met bijna 6 procent gegroeid. Het is niet vreemd dat de Amerikaanse economie na een dergelijke groei even pas op de plaats maakt. De grote vraag is of het de Federal Reserve gaat lukken om de hoge inflatie omlaag te duwen via het verhogen van de rente, zonder dat de economie zo hard afremt dat het land in een recessie terechtkomt. Op de kapitaalmarkt staat de korte rente van staatsobligaties met een looptijd van twee jaar hoger dan de lange rente bij een looptijd van tien jaar. Daarmee geeft de markt in zekere zin een signaal af dat de inflatie uiteindelijk onder controle komt. Want als beleggers denken dat de inflatie langere tijd heel hoog blijft, zou de rentevergoeding van staatsobligaties met een lange looptijd juist hoger liggen dan de vergoeding bij een korte looptijd.”

“De halfjaarcijfers wijzen erop dat het Amerikaanse bedrijfsleven nog goede zaken doet. De laatste tijd schroeven analisten de winstverwachting voor 2023 wel wat terug. Maar daar hebben de aandelenmarkten met de correctie in de eerste jaarhelft al een voorschot op genomen. Tijdens de koersopleving in de zomer hebben we met name in de Verenigde Staten de aandelenpositie wat afgebouwd. We kiezen ervoor om onder meer via een wat grotere positie in high yield-obligaties net wat meer risico te nemen dan een neutrale weging.”

Wat mogen beleggers de komende kwartalen verwachten van Robeco ONE?

Sanichar: “Als alles-in-één oplossing kiezen wij positie in verschillende categorieën, zodat onze deelnemers niet naar hun beleggingen hoeven om te kijken. Wij zorgen er al tien jaar voor dat de portefeuille in balans is en we spelen in op nieuwe kansen die zich voordoen op financiële markten. Dat blijven we ook in de toekomst doen. Een van de zaken waar we nu naar kijken is wat er gebeurt als de inflatie weer gaat dalen. Onze verwachting is dat die uiteindelijk op een hoger niveau blijft dan waar veel beleggers nu nog op rekenen. Als dat gebeurt, zijn er allerlei manieren waarop we het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld door het zwaartepunt van onze obligatiebeleggingen te verschuiven naar obligaties met een relatief korte looptijd, of door het renterisico bij te sturen via speciale beleggingsinstrumenten.”

Robeco ONE in het kort

Met Robeco ONE beleg je wereldwijd in een mix van beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en kas. Er wordt hoofdzakelijk belegd in Robeco-fondsen. Er zijn vier Robeco ONE-varianten, elk met een eigen risicoverdeling en verwacht rendementspercentage.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten