Even schrikken: zoveel coronakilo’s kregen we er gemiddeld bij

| Visie

Bijna een derde van de wereldbevolking is aangekomen sinds het begin van de coronapandemie. De gemiddelde gewichtstoename van deze groep liegt er niet om: meer dan 6 kilo.

  • Share
Robeco Global Consumer Trends

Lift mee op de kracht van sterke merken en profiteer van langdurige trends op de consumentenmarkt.

Koop dit fonds

Durf jij nog op de weegschaal te stappen? Als je tijdens de lockdown bent aangekomen, ben je niet de enige. Uit onderzoek1 in dertig landen blijkt dat 31% van de wereldbevolking zwaarder is geworden sinds de corona-uitbraak. Dat percentage verschilt trouwens van land tot land. In Brazilië en Chili is maar liefst de helft van de bevolking aangekomen, terwijl dat in China en Hongkong slechts voor een op de tien inwoners geldt. Ook wat betreft de gemiddelde gewichtstoename van 6,1 kilo zijn er grote verschillen. Inwoners van Saudi-Arabië (8 kilo) en Mexico (8,5 kilo) kwamen gemiddeld het meeste aan.

Hoe groot is het probleem van overgewicht?

Een belangrijke reden voor de gewichtstoename is dat de lockdown-maatregelen het lastiger of zelfs onmogelijk maakten om gezond te bewegen. Ook speelt mee dat door de verveling van een hele dag thuis zitten de drempel lager ligt om even wat te snoepen of snacken. De virusuitbraak heeft zo een bestaand gezondheidsprobleem verergert. Voor de pandemie waren er volgens de Verenigde Naties al circa 1,9 miljard mensen op onze planeet met overgewicht. Daarvan kampten 650 miljoen mensen met obesitas.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Met name in de ontwikkelde wereld kiest een groeiend deel van de bevolking vaker voor gezonde, duurzame voeding. Ook overheden krijgen meer aandacht voor de gezondheidsschade van overgewicht. In Europa hebben bijvoorbeeld Frankrijk, Groot-Brittannië en Noorwegen al een suikertaks ingevoerd. Deze omslag bepaalt voor een groot deel hoe de toekomst van de voedingsindustrie eruit ziet: niet alleen voor de komende vier of vijf jaar, maar voor de komende decennia.

Wat betekent dit voor beleggers?

Door de verschuiving in de voedingswereld ontstaan er nieuwe kansen voor beleggers. Het is een van de beleggingsthema’s in Robeco Global Consumer Trends. Aan de ene kant slagen sommige grote voedingsconcerns erin om de balans te verschuiven richting gezondere en meer duurzame voeding. Aan de andere kant zijn er ook allerlei nieuwe bedrijven die zich volledig richten op bijvoorbeeld vleesvervangers of gezonde voedingssupplementen.

1 Bron: The implications of COVID-19 on our diet & health - Bailey, P., Purcell, S., Calvar, J. en Baverstock, A., 20 januari 2021

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten