Extra aflossen, meer uitgeven, of beleggen?

| Beleggen

Wie geld overheeft dat voor langere tijd gemist kan worden, staat door de lage spaarrente voor een lastige keuze: extra aflossen op de hypotheek, beleggen of misschien iets anders? Het antwoord hangt helemaal af van je voorkeuren en persoonlijke situatie.

  • Share

De spaarrentes zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Als je rekening houdt met inflatie van 2,6% per februari 2019 en de belasting die je betaalt over je vermogen boven de vrijstelling (2019: €30.360), is er een zeer grote kans dat je inteert op je spaargeld. Maar op welke manieren kan je je geld dan wel laten groeien – als je ten minste eerst een buffer hebt aangelegd voor onverwachte tegenvallers?

Beleggen of niet

Is het verstandig om te beginnen met beleggen? Leon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: “Of beleggen als alternatief voor sparen interessant is, hangt er onder andere vanaf of je bereid bent enig risico te nemen. Beleggen brengt in tegenstelling tot sparen namelijk risico’s met zich mee: je kan een deel van je inleg kwijtraken, terwijl je bij sparen door de Collectieve Garantieregeling altijd een bepaald spaarbedrag per persoon terugkrijgt.”

“Je kunt de risico’s bij beleggen overigens wel beperken door geleidelijk aan te kopen en door je beleggingen te spreiden. En realiseer je dat beleggen vooral voor de lange termijn is. Wie de rendementen van beleggen afzet tegen sparen, ziet dat beleggen op langere termijn doorgaans meer oplevert, al bieden rendementen uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.”

Oversluiten hypotheek

Wat tevens interessant kan zijn bij de huidige lage rente, is het oversluiten van de woninghypotheek. Er is een enorme toename in het oversluiten van hypotheken om te profiteren van de historisch lage rente. Veel woningbezitters kiezen er nu voor om de rente zeer lang vast te zetten, volgens Vereniging Eigen Huis. Al dan niet in combinatie met het aflossen van een deel van de hypotheek kan dit maandelijks voor een behoorlijke extra bestedingsruimte zorgen.

Ruimte die je kunt gebruiken om er weer andere nuttige of leuke dingen mee te doen. Zoals uitgeven, of extra vermogen opbouwen. Omdat persoonlijke situaties verschillen, is het overigens verstandig om oversluiten of extra aflossen in overleg met een financieel adviseur/fiscalist te doen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten