Facebook-schandaal veroorzaakt een tech-olievlek

| Beleggen

De liefde van beleggers voor technologieaandelen, lange tijd de aanjager van de rally op aandelenbeurzen, is even bekoeld. Niet alleen het in opspraak geraakte Facebook werd zwaar getroffen, vrijwel de hele technologiesector kreeg een tik. Wat is er aan de hand?

  • Share

“In goede tijden kijken beleggers vooral naar groei. Daar willen ze dan best voor betalen”, zegt Jack Neele, fondsmanager bij Robeco. “Maar zodra er een kink in de kabel komt, verschuift de focus naar argumenten die zij eerder hebben genegeerd, zoals de hoge waardering van technologiebedrijven. Dan zie je dat ook andere bedrijven waarvoor dit geldt, bijvoorbeeld in de halfgeleiderindustrie, hard worden getroffen.”

Facebook eerste dominosteen

In zekere zin zijn technologieaandelen ook het slachtoffer van hun eigen succes, want de grote populariteit van de sector verergert een verkoopgolf. Facebook was enkele weken geleden de eerste dominosteen die viel. Het bedrijf belandde in een schandaal toen bekend werd dat databedrijf Cambridge Analytica in 2014 op een ongeoorloofde manier de hand heeft gelegd op de profielen van vele tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Het bedrijf gebruikte deze informatie later in de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Sterkere regulering

De affaire rond Facebook laat zien hoeveel macht grote technologieplatforms hebben gekregen. “Beleggers zijn bang dat deze platforms daarom sterker gereguleerd zullen gaan worden”, aldus Neele. “Dat begint bij Facebook, maar meer regulering kan mogelijk gevolgen hebben voor andere technologiebedrijven.”

Die vrees is niet uit de lucht gegrepen. De Amerikaanse vicepresident, Mike Pence, is bezorgd over de grote macht van Facebook en Google over mediaberichten, de advertentiemarkt en gebruikersdata. Zijn baas, Donald Trump, heeft het vooral op Amazon gemunt.

Minder groei?

Raken deze ontwikkelingen het verdienmodel van technologiebedrijven? “Misschien niet meteen”, zegt Neele. “Maar op de langere termijn waarschijnlijk wel. De aangescherpte privacyregels kunnen invloed gaan hebben op gebruikersgroei en op de mogelijkheid om advertising te ‘targeten’, zeker met de nieuwe Europese privacyregels die op komst zijn. Het groeitempo zou kunnen afnemen en daar hoort een lagere waardering bij. Bovendien heeft het optreden van Facebook-voorman Zuckerberg voor Senaat en Congres niet veel duidelijkheid opgeleverd. De negatieve newsflow kan daarom nog wel even aanhouden, denken we.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten