
Feit of fictie: draait duurzaam beleggen alleen om het milieu?
| BeleggenDe afgelopen decennia heeft duurzaam beleggen een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, maar sommige mensen denken nog steeds dat het puur om het milieu draait. Anderen zijn ervan overtuigd dat het alleen interessant is voor een handjevol idealisten en belangengroepen.
In de jaren 60 waren er allerlei ‘red de wereld’-campagnes met veel aandacht voor duurzaamheid. Organisaties als Friends of the Earth lobbyden fanatiek om duidelijk niet-duurzame praktijken te stoppen, van ontbossing tot vervuiling. Duurzaam beleggen heeft sinds die tijd een flinke ontwikkeling doorgemaakt, vooral omdat overheden, bedrijven en beleggers het massaal omarmden. Nu zijn niet alleen de activisten enthousiast, maar mensen uit alle lagen in de samenleving. Er gaan vele miljarden om in beleggingsprocessen die zijn gericht op duurzaamheidskwesties.
Naties verenigen
Dit blijkt ook uit de lijst met 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties (VN) in 2015 hebben opgesteld. Deze doelen zijn gericht op zaken die het leven voor iedereen beter moeten maken1. Het gaat om fundamentele kwesties, zoals het leveren van schoon water, kwalitatief onderwijs, betaalbare gezondheidszorg en het zorgen voor gelijke rechten. De doelen zijn nu ondertekend door 193 landen.
Een ander initiatief van de VN, de Principles for Responsible Investing (PRI), is meer specifiek gericht op beleggen. Op dit moment zijn er 1.800 ondertekenaars, waaronder Robeco en RobecoSAM2.
Nadruk meer op ‘S’ en ‘G’
De massale invoering van ESG-factoren heeft haar uitwerking niet gemist. Hierdoor is het tot bedrijven en hun aandeelhouders doorgedrongen dat duurzaamheid financieel materieel een directe invloed kan hebben op de bedrijfsresultaten en aandelenkoersen.
Hoewel de ‘E’ in ESG inderdaad nog steeds staat voor het milieu, ligt de nadruk nu veel meer op de ‘S’ en de ‘G’. Beleggers zien het milieu tegenwoordig als een zakelijke kans, zoals op het terrein van hernieuwbare energie.
Actief aandeelhouderschap
Het draait echter niet alleen om het beleggingsproces. Tegenwoordig is actief aandeelhouderschap ook een belangrijk onderdeel van duurzaam beleggen. Daarbij gebruiken beleggers hun positie als aandeelhouder of obligatiehouder om veranderingen door te voeren binnen een bedrijf.
Dit doen zij door middel van engagement en hun stemrecht. Beleggers gaan regelmatig in gesprek met bedrijven waarin ze beleggen, zeker als er controversiële kwesties spelen. Als ze na zo’n dialoog nog steeds ontevreden zijn, kunnen ze op aandeelhoudersvergaderingen tegen voorstellen stemmen.
Iedereen
Duurzaamheid is dus niet alleen voor idealisten. Het is big business geworden en raakt eigenlijk iedereen.
1United Nations SDGs http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
2United Nations PRI https://www.unpri.org/about
Social media
Maatschappelijke factoren omvatten de pogingen om een einde te maken aan de arbeidsproblemen in de toeleveringsketens, van moderne slavernij tot het zorgen voor tevreden (en dus productievere) werknemers. Deze factoren zijn belangrijker geworden, want door social media is het voor mensen veel makkelijker geworden om bedrijven aan de schandpaal te nagelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bedrijven waar sprake is van kinderarbeid.
Een beter bestuur heeft onder meer betrekking op het stimuleren van een hogere participatiegraad van vrouwen in alle geledingen van het bedrijf. Ook het verhogen van het aantal onafhankelijke bestuursleden is hierbij belangrijk.