Feit of fictie: Draait duurzaam beleggen alleen om uitsluiten?

| Beleggen

Een hardnekkige mythe over duurzaam beleggen is dat het daarbij voornamelijk draait om het uitsluiten van ‘onethische’ aandelen uit een fonds of portefeuille. Ook deze mythe kunnen we ontkrachten*.

  • Share

Uitsluiting houdt in dat bepaalde sectoren, bedrijven of projecten op basis van specifieke duurzaamheidscriteria worden uitgesloten. Het verschijnsel ontstond in de 18e eeuw, toen Quakers in de VS weigerden hun geld te beleggen in de slavenhandel. Een eigentijds voorbeeld van uitsluiten zijn sin stocks uit bijvoorbeeld de tabaksindustrie. Om ethische redenen dus.

Soms bij wet geregeld

In de strijd tegen klimaatverandering gaat het steeds vaker ook om het vermijden van vervuilers en producenten van fossiele brandstoffen. En soms is de uitsluiting van bepaalde bedrijven zelfs bij wet geregeld. Zo is het in Nederland verboden om te beleggen in bedrijven die clustermunitie produceren.

Slechts één kant van het verhaal

Uitsluiting is de meest toegepaste variant van duurzaam beleggen, maar is slechts één kant van het verhaal. Andere vormen winnen steeds meer aan terrein:

  • Duurzaam beleggen is bijvoorbeeld ook gebaseerd op positieve screening, omdat het uiteindelijk belangrijker is wat er wel in een beleggingsfonds terechtkomt dan wat er niet in komt.
  • ESG-integratie: je kunt ervoor kiezen om te beleggen in sectoren, bedrijven of projecten die zijn geselecteerd vanwege hun goede ESG (Environmental, Social & Governance)-prestaties ten opzichte van sectorgenoten.
  • Je kunt focussen op de inzet van de macht van aandeelhouders om het gedrag van bedrijven te beïnvloeden, bijvoorbeeld door een directe dialoog (engagement) met bestuursleden, door het indienen van aandeelhoudersvoorstellen en door te stemmen bij volmacht op basis van een uitgebreide ESG-richtlijn.

ESG-integratie

Bij ESG-integratie worden gegevens uit veel verschillende bronnen gebruikt om een bedrijf te analyseren en waarderen. Over het algemeen maken bedrijven met betere ESG-prestaties op het gebied van materiële kwesties een grotere kans te worden opgenomen in de portefeuille dan bedrijven met een slechter ESG-profiel.

Actief aandeelhouderschap

Uitsluiting moet worden gezien als een laatste mogelijkheid. De meeste beleggers gaan liever eerst de dialoog aan met bedrijven om manieren te vinden waarop ze hun gedrag kunnen verbeteren. Dit heet actief aandeelhouderschap. Zo produceren grote oliemaatschappijen nog steeds fossiele brandstoffen, maar zijn ze wel overgehaald om hun bedrijfsmodel zo te veranderen dat ze zich geleidelijk meer gaan richten op hernieuwbare energie. Robeco heeft hiervoor een eigen team met specialisten die regelmatig in gesprek gaan met bedrijven waarin we zijn belegd.

Welk doel?

Het hangt van het doel van de belegger af welke specifieke toepassingen nuttig zijn. De reden om ESG-gegevens te gebruiken is vaak het verhogen van het rendement en/of het beperken van risico. Het doel van actief aandeelhouderschap is vaak het maken van een verschil en tegelijkertijd het genereren van een financieel rendement.

Nadruk

Robeco is er sterk van overtuigd dat het gebruik van ESG-informatie leidt tot beter onderbouwde beleggingsbeslissingen en bovendien goed is voor de maatschappij. Daarom ligt de nadruk bij Robeco op ESG-integratie en actief aandeelhouderschap en niet op uitsluiting. Dialoog is immers niet langer mogelijk als een bedrijf eenmaal is uitgesloten en beleggers kunnen dan hun invloed niet meer gebruiken om verbeteringen door te voeren.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten