Feit of fictie: kost duurzaamheid rendement?

| Beleggen

Duurzaam beleggen is omgeven door de nodige mythes. De hardnekkigste is dat het ten koste zou gaan van performance: vanwege een of ander ideaal neem je genoegen met minder rendement.

  • Share

Waar komt die mythe eigenlijk vandaan? Deels komt hij voort uit het feit dat in sommige gevallen bedrijven moeten investeren als ze duurzaamheid willen omarmen. Energiebedrijven die zich meer op hernieuwbare energie willen richten, moeten vele miljoenen investeren in nieuwe infrastructuur. Inkopen bij leveranciers die hun werknemers goed betalen, betekent dat de kosten omhoog gaan.

Dit lijkt er dus op te wijzen dat bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, meer kosten hebben en minder winst maken. In de praktijk blijkt echter meestal het tegenovergestelde. Het gebruik van duurzaamheidsprincipes door bedrijven en beleggers kan de performance juist aantoonbaar verbeteren. Dit is voornamelijk te danken aan het toegenomen vermogen om risico’s te beperken.

Focus op kwesties die er echt toe doen

Als je als belegger duurzaamheidskwesties analyseert, is het belangrijk dat je alleen financieel materiële kwesties analyseert. Zij raken immers een bedrijf in de kern. Met andere woorden: de focus moet liggen op onderzoek naar zaken die een rechtstreeks financieel effect hebben op het bedrijfsresultaat op de lange termijn en daarmee op het beleggingsrendement.

In 2015 werd voor het eerst aangetoond dat er een direct verband is tussen betere prestaties en transparantie op het gebied van materiële duurzaamheidskwesties enerzijds en hogere aandelenkoersen anderzijds.

Meer kansen, minder risico’s

Verder kan de implementatie van duurzaamheidscriteria zowel kansen opleveren als risico’s beperken. Zo heeft het toenemende gebruik van elektrische auto’s kansen opgeleverd voor beleggers in autofabrikanten en hun toeleveranciers. Denk hierbij aan de nieuwe smart materials, zoals lithium voor accu’s.

Duurzaamheidscriteria kunnen ook mogelijke problemen blootleggen in de toeleveringsketen van industrieën die afhankelijk zijn van goedkope arbeid, zoals mode en retail. Dit helpt beleggers om het kaf van het koren te scheiden bij hun keuze voor bepaalde aandelen of obligaties.

Nieuw bedrijfsmodel

Bedrijven die nu actief hun duurzaamheid verbeteren, zullen daar in de toekomst de vruchten van plukken. Zo stappen oliemaatschappijen langzamerhand over op een nieuw bedrijfsmodel waarin fossiele brandstoffen worden vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Autofabrikanten gaan over op elektrische voertuigen en retailers kopen alleen nog in bij leveranciers die zijn gecontroleerd op naleving van mensenrechten.

Mochten in de toekomst CO2-limieten worden ingevoerd, dan zijn bedrijven die hun CO2-uitstoot nu al beperken, dan beter in staat om te gaan met nieuwe regelgeving of nieuw overheidsbeleid. Dit speelt nu al bij vastgoedbedrijven en bij vrijwel alle nutsbedrijven. Een grotere efficiëntie nu betekent minder kosten en meer winst in de toekomst.

Conclusie

Rekening houden met duurzaamheidsaspecten leidt tot beter onderbouwde beleggingsbeslissingen.. En op de lange termijn kan dat leiden tot een beter rendement. Daarom blijft Robeco overtuigd van het rendement van duurzaam beleggen en hebben wij duurzaamheidscriteria geïntegreerd in onze beleggingsprocessen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten