
Financiële tegenvaller? Zo ga je er mee om
| Uw geldRuim de helft van de Nederlanders zegt een goede financiële buffer te hebben.* Toch vinden veel mensen het in de praktijk lastig om grote financiële tegenvallers op te vangen.
Bijna iedereen staat wel eens voor onverwachte financiële uitgaven. Een wasmachine die kapot gaat, een dure reparatie aan een auto, een gestolen fiets: het kan iedereen overkomen. Soms dekt de verzekering de schade. Is dat niet zo, dan heb je hopelijk genoeg spaargeld om de rekeningen te betalen. Maar wat nu als je veel meer moet uitgeven, bijvoorbeeld omdat je auto niet meer te repareren is en je een nieuwe moet kopen? De vraag is hoe je dit soort grote tegenvallers kunt opvangen.
Liever niet lenen
Het eerste wat je bij een grote tegenvaller kunt doen, is controleren hoeveel geld er op je rekeningen staat. Kijk daarbij ook naar de potjes die je hebt voor speciale doelen, zoals de studie van je kinderen of een aanvulling op je pensioen. Hoewel het verleidelijk is om een lening af te sluiten, is het bijna altijd voordeliger en verstandiger om zoveel mogelijk eigen geld te gebruiken.
Laat het potjesdenken los
Hoewel het vormen van speciale potjes voor de toekomst verstandig kan zijn, mag het potjesdenken niet leiden tot verkeerde financiële keuzes. Wees dus niet bang om potjes aan te spreken als je daarmee een lening kunt vermijden. Daarna kun je ze altijd weer aanvullen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een tijdje wat scherper op je uitgaven te letten. Het kan ook goed werken om aan het begin van de maand een vast bedrag opzij te zetten, in plaats van te kijken of er aan het eind van de maand nog iets overblijft.
Vooruitdenken
Het geeft een gerust gevoel als je genoeg reserves hebt om hoge onverwachte uitgaven op te kunnen vangen. Op de website van het Nibud kun je berekenen hoe groot je financiële buffer moet zijn. Voor een gezin met twee kinderen, een auto en een koophuis, is dat al snel meer dan €20.000. Naast onverwachte tegenvallers zijn er natuurlijk ook uitgaven die je ver van tevoren ziet aankomen, zoals de studie van je kinderen of een pensioen. Als je bereid bent risico te lopen, kan het een idee zijn om te gaan beleggen voor doelen die minstens drie jaar in de toekomst liggen. Zoals gezegd werkt het vaak goed om daarvoor elke maand een vast bedrag opzij te zetten. Want of het nu gaat om onverwachte of geplande uitgaven: een beetje vooruitdenken is altijd verstandig.
* Bron: onderzoek Savedo, 2018.