“Fintech pakt een groter deel van de taart”

| Visie

Terwijl de traditionele banksector het heel moeilijk heeft, maken veel fintech-bedrijven een sterke groei door. Met name de ontwikkelingen op het vlak van cybersecurity trekken de aandacht binnen het fintech-segment.

  • Share

Veel banken, verzekeraars en andere bedrijven in de financiële sector zijn flink aan het bezuinigen. Mede-fondsbeheerder Jeroen van Oerle van Robeco FinTech legt uit waarom dit fonds toch heel goed presteert: “Als je kijkt naar de totale investeringen door banken, wordt de taart inderdaad steeds kleiner. Maar het gedeelte van de investeringen dat bij technologie-gerelateerde bedrijven terecht komt neemt sterk toe. Een grote Europese bank maakte onlangs bekend dat er de komende jaren bijna 20.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Maar tegelijkertijd investeert die bank wel €13 miljard in nieuwe technologie. Dat geeft duidelijk aan welke kant de wind opwaait.”

Dat is ook terug te zien aan de koersstijgingen van sommige aandelen binnen dit segment. Van Oerle: “De vooruitzichten van veel fintech-bedrijven zijn het afgelopen jaar verbeterd. Het is niet vreemd dat die verbetering tot uitdrukking komt in een stijgende beurskoers. Maar het komt ook voor dat aandelen zo duur worden, dat het volgens ons twijfelachtig is of ze de hoge verwachtingen kunnen waarmaken. Dat is dan voor ons aanleiding om een aandeel te verkopen of niet in de portefeuille op te nemen.”

Fintech-bedrijven in trek

Een te snelle koersstijging is niet de enige reden waarom Van Oerle afscheid neemt van een aandeel: “Fintech-bedrijven zijn behalve bij beleggers ook in trek bij andere bedrijven. Onze portefeuille bestaat uit enkele tientallen aandelen, waarvan er sinds begin 2018 negen zijn overgenomen door andere ondernemingen. Vaak wordt er bij een overname een prijs betaald die ver boven de beurskoers ligt. Die inkomsten uit overnames kunnen we weer beleggen in aandelen die al in de portefeuille zitten of in andere ondernemingen.”

Bovendien zijn er ook marktsegmenten waar de beurskoersen niet heel hard zijn gestegen, zoals softwarebedrijven. Van Oerle: “Veel softwarefirma’s zijn voor 80 tot 90 procent van de inkomsten afhankelijk van langlopende contracten. Hierdoor zijn de bedrijven minder afhankelijk van de grillen van de economie dan ondernemingen in andere sectoren. Voor ons als beleggers is dat een aantrekkelijke eigenschap in periodes waarin de economische groei wat dreigt af te zwakken.”

Cybersecurity

Een andere trend waar Van Oerle op inspeelt is cybersecurity: “Voor bedrijven in de financiële sector is het van groot belang om heel zorgvuldig om te gaan met klantgegevens. Anders lopen ondernemingen het risico om het vertrouwen van hun klanten kwijt te raken. Bovendien kan de financiële schade flink oplopen. Een Amerikaanse dataverzamelaar moet bijvoorbeeld een schadevergoeding van $700 miljoen betalen omdat hackers persoonlijke informatie van meer dan 100 miljoen klanten hadden gestolen.”

“In 2019 heeft Robeco een cybersecurity expert aangenomen. Die kijkt op een heel andere manier naar bedrijven dan wij als beleggers doen. Hierdoor kunnen we de ondernemingen waarin we beleggen nog beter doorlichten. Vaak vragen we heel ver door naar technische details. Een enkele keer moet een bedrijf dan toegeven dat ze de zaken minder goed op orde hebben dan ze aanvankelijk beweerden. Dat geeft wel aan dat er bij beleggen vaak meer komt kijken dan alleen het zorgvuldig analyseren van financiële cijfers.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten