Focus als belegger op de grote lijnen

| Beleggen

Minder ervaren beleggers reageren vaak impulsief, vanuit emotie op een beursschok. De meer gepokte en gemazelde beleggers blijven echter rustig, omdat ze weten dat de beurzen na een daling ook weer opveren.

  • Share

In- en uitstappen kost rendement

Mensen die nog niet zo lang beleggen, reageren in woelige tijden vaak geschrokken op berichten in de media. Als hun beleggingen in korte tijd flink dalen, laten ze zich leiden door hun emoties. Ze gaan dan snel over tot verkoop, met in hun achterhoofd het plan om later aan te kopen. De praktijk leert echter dat aan- en verkopen vaak meer kost dan het oplevert. Dat komt omdat het erg lastig is om de juiste momenten te timen.

Schommelingen horen erbij

Angst is een slechte raadgever en beleggen levert op de lange termijn meer op dan sparen. Het zijn belangrijke uitgangspunten om te onthouden, zeker tijdens grote koersschommelingen. Hoe vervelend ook, iedere belegger moet accepteren dat die er nu eenmaal bij horen. Beleggers die nog een lange tijd te gaan hebben voordat ze hun beleggingsdoel bereiken, doen er goed aan om vooral naar die langere termijn te kijken. Zo kun je rustig naar je beleggingsdoel toe blijven werken.

Maandbeleggen

Leg maandelijks in en verklein de kans dat je op een verkeerd moment instapt

Bekijk de andere voordelen

Kijken naar de grote lijn

Dat een focus op de lange termijn zichzelf terugbetaalt, blijkt uit de grote lijn uit onderstaande grafiek. Deze laat het verloop zien sinds 1999 van de MSCI World Index, de wereldwijde index voor aandelen. De index laat door de jaren heen een opgaande lijn zien. Er zijn ook tussentijdse dalingen zichtbaar, zoals de grote correcties tijdens het leeglopen van de technologiebubbel (2000-2002) en de kredietcrisis (2007-2008). Maar na iedere correctie volgde altijd weer een herstel. Ook nu zal dat naar alle waarschijnlijkheid niet anders zijn.

MSCI World Index van 1998 tot nu

Totaalrendement MSCI World Index in € / Bron: MSCI

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten