Fondsnaam ontcijferen? Zo doe je dat!

| Beleggen

Als je weet waar je op moet letten, is de naam van veel beleggingsfondsen een stuk makkelijker te doorgronden dan het op het eerste gezicht lijkt.

  • Share

Het is niet altijd mogelijk om in één oogopslag te zien hoe of waarin een fonds belegt. Vaak hebben fondsen een lastige, Engelse naam omdat ze oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor professionele, internationale partijen. Als je weet waar je op moet letten, laten de meeste fondsnamen zich echter vrij eenvoudig doorgronden. Hoe dat gaat, laat zich goed in beeld brengen aan de hand van het fonds Robeco Global Consumer Trends F EUR.

Robeco: fondsaanbieder

Het eerste deel van de fondsnaam is gebruikelijk de naam van de fondsaanbieder. Meestal is dat Robeco. Soms staat er bijvoorbeeld RobecoSAM of BP, wat staat voor Boston Partners. Dit zijn fondsen van onze zusterbedrijven.

Global: regio

Het volgende deel van de fondsnaam geeft vaak aan in welke regio er wordt belegd. De toevoeging ‘Global’ betekent dat een fonds wereldwijd belegt. ‘Emerging Markets’ staat voor opkomende markten en US is een afkorting van United States: Verenigde Staten.

Beleggingscategorie

Belegt een fonds in aandelen, dan zal er Equities in de naam staan. Bij een fonds dat belegt in obligaties (leningen) zijn er meerdere categoriën mogelijk. Er zijn staatsobligaties (Government Bonds), bedrijfsobligaties van hoge kredietwaardigheid (Credits of Investment Grade Corporate Bonds) en de riscovollere bedrijfsobligaties (High Yield). Bij fondsen die QI in de naam hebben staan worden de beleggingen geselecteerd aan de hand van een computermodel. Quantative Investing (QI) baseert zich niet op menselijke emoties maar op data. In combinatie met QI zie je soms ook de term ‘Conservative’ staan. Hier worden via het computermodel beleggingen geselecteerd die een lagere beweeglijkheid hebben, wat meer stabiele prestaties oplevert.

Fondspagina

Via de Robeco Fondsselector is het mogelijk om aan de hand van allerlei criteria fondsen te zoeken, zoals het soort fonds, de regio waar wordt belegd en de risico- en rendementsverwachting. Op deze wijze hoef je niet alle namen door te nemen op zoek naar een fonds dat aansluit bij jouw voorkeuren. Elk fonds heeft bovendien een aparte fondspagina, waar in enkele regels wordt uitgelegd waarin en hoe een fonds belegt. Daar is ook andere informatie te vinden, onder meer over behaalde rendementen en het kostenniveau.

Lees ook: Wat betekent toch die letter achter de fondsnaam?

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten