Fondsnaam ontcijferen? Zo doe je dat!

| Beleggen

Als je weet waar je op moet letten, is de naam van veel beleggingsfondsen een stuk makkelijker te doorgronden dan het op het eerste gezicht lijkt.

  • Share

Het is niet altijd mogelijk om in één oogopslag te zien hoe of waarin een fonds belegt. Vaak hebben fondsen een lastige, Engelse naam omdat ze oorspronkelijk ontwikkeld zijn voor professionele, internationale partijen. Als je weet waar je op moet letten, laten de meeste fondsnamen zich echter vrij eenvoudig doorgronden. Hoe dat gaat, laat zich goed in beeld brengen aan de hand van het fonds Robeco Global Consumer Trends F EUR.

Robeco: fondsaanbieder

Het eerste deel van de fondsnaam is gebruikelijk de naam van de fondsaanbieder. Meestal is dat Robeco. Soms staat er bijvoorbeeld RobecoSAM of BP, wat staat voor Boston Partners. Dit zijn fondsen van onze zusterbedrijven.

Global: regio

Het volgende deel van de fondsnaam geeft vaak aan in welke regio er wordt belegd. De toevoeging ‘Global’ betekent dat een fonds wereldwijd belegt. ‘Emerging Markets’ staat voor opkomende markten en US is een afkorting van United States: Verenigde Staten.

Equities: beleggingscategorie

De aanduiding ‘F EUR’ geeft aan dat er geen distributiekosten worden doorberekend en dat het fonds in euro’s wordt verhandeld. Er zijn ook andere termen en afkortingen die in sommige fondsnamen voorkomen. Vaak zie je achter een fondsnaam een blauwe ‘i’ staan. Als je daarop klikt, verschijnt er een korte uitleg van de toevoegingen. De letters ‘QI’ betekenen bijvoorbeeld dat een fonds voor een deel de aandelenselectie van een bestaande beursindex spiegelt. Aan de hand van een computersysteem worden er iets meer aandelen gekocht van veelbelovende bedrijven en relatief weinig aandelen van ondernemingen die wat minder aantrekkelijk zijn. Een andere term die regelmatig voorkomt is ‘Conservative’. Deze fondsen gebruiken een strategie waarbij ze iets minder riskant beleggen, zonder dat ze hiervoor op termijn rendement inleveren.

Fondspagina

Via de Robeco Fondsselector is het mogelijk om aan de hand van allerlei criteria fondsen te zoeken, zoals het soort fonds, de regio waar wordt belegd en de risico- en rendementsverwachting. Op deze wijze hoef je niet alle namen door te nemen op zoek naar een fonds dat aansluit bij jouw voorkeuren. Elk fonds heeft bovendien een aparte fondspagina, waar in enkele regels wordt uitgelegd waarin en hoe een fonds belegt. Daar is ook andere informatie te vinden, onder meer over behaalde rendementen en het kostenniveau.

Lees ook: Wat betekent toch die letter achter de fondsnaam?

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten