
Fruit langer goed door duurzame (fr)uitvinding
| DuurzaamMet een plantaardig beschermlaagje blijven fruit en groente veel langer goed. Dat leidt onder meer tot minder verspilling en eerlijkere lonen voor boeren in arme landen.
Met een goede lak- of verflaag blijft je huis of schuur goed beschermd tegen wind en weer. Maar weet je dat ook fruit steeds vaker een beschermlaag krijgt? Het Amerikaanse bedrijfje Apeel Sciences maakt een plantaardige coating die de houdbaarheid van allerlei gewassen verdubbelt tot verdrievoudigd. De voordelen daarvan zijn een stuk groter dan je op het eerste gezicht zou denken.
Het is natuurlijk mooi meegenomen als je iets minder vaak een rotte appel, banaan of mango hoeft weg te gooien. Dat geldt zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Want wereldwijd gaat elk jaar naar schatting 1,3 miljard ton groente, fruit en ander eten verloren. Behalve bij het oogsten, vervoeren of verpakken, gebeurt dat ook omdat er bij mensen thuis eten in de vuilnisbak verdwijnt. Het rottingsproces dat hierdoor op gang komt, draagt voor circa 10% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen.
Eerlijke prijs voor arme boeren
De uitvinding van Apeel draagt ook op een andere manier bij aan een eerlijke wereld. Veel boeren in arme gebieden moeten na de oogst wachten tot er een koper met een vrachtwagen komt. Bij houdbare gewassen, zoals graan, maken een paar dagen wachten niet uit. Dat ligt echter anders voor veel fruitsoorten. In Kenia gaat in sommige regio’s bijvoorbeeld 40% van de mango-oogst verloren door bederf.
Als vruchten langer houdbaar zijn, komt een aanzienlijk groter deel via distributiecentra bij klanten. Er hoeft tijdens het vervoer veel minder gebruik gemaakt te worden van dure, energievretende koelhuizen. Ook kunnen producten mogelijk vervoerd worden naar aantrekkelijkere afzetmarkten, waar de prijs hoger ligt. De beschermlaag zorgt er zo voor dat boeren in arme landen een betere prijs voor hun producten krijgen.
Empire State Building inpakken
Een ander voordeel van de beschermlaag is dat er soms aanzienlijk minder verpakkingsmateriaal gebruikt hoeft te worden. Zo is een grote teler gestopt met het in plastic wikkelen van alle komkommers, sinds die de coating gebruikt. Daarmee wordt jaarlijks voldoende plastic uitgespaard om het Empire State Building maar liefst elf keer mee in te pakken.
Hoewel Apeel pas acht jaar bestaat, wordt de technologie al in veel landen gebruikt. Ook in Nederlandse supermarkten van bijvoorbeeld Hoogvliet, liggen groente en fruit die met de coating zijn behandeld. Het bedrijf is een goed voorbeeld van hoe slimme oplossingen bijdragen aan het aanpakken van duurzame knelpunten. Wil jij bijdragen aan deze beweging naar een gezondere en eerlijkere wereld, met uitzicht op goede rendementen? Kies dan voor RobecoSAM Sustainable Healthy Living Equities en maak deel uit van dit duurzame groeiverhaal.