Gaan beleggingsfondsen minder dividend uitkeren?

| Beleggen

De corona-uitbraak zorgde de afgelopen weken voor grote koersschommelingen op financiële markten. Een klant vroeg zich af of dit er mogelijk toe leidt dat Robecofondsen minder dividend uitkeren.

  • Share
Uitgestelde plannen?

Met een financieel extraatje kon je voorheen van alles doen. Helaas moeten veel van die plannen even wachten. Door het nu te beleggen kan het uitgroeien tot een mooi bedrag.

Beleg nu, geniet later

Voor fondsbeleggers is het dividend een leuk extraatje als aanvulling op het inkomen. Als gevolg van de coronapandemie kan die uitkering hoger of lager uitpakken. Veel bedrijven hebben momenteel minder inkomsten dan gebruikelijk. Omdat onzeker is hoe lang de virusuitbraak gaat duren, kiezen ze ervoor om de dividenduitkering uit te stellen of op te schorten. Hierdoor hebben ze wat meer geld achter de hand om tegenvallers op te vangen. Een gevolg is dat de uitkering van aandelenfondsen mogelijk wat lager is dan beleggers gewend zijn.

Dividenduitkerende obligatiefondsen

De coronapandemie kan ook impact hebben op de dividenduitkering van obligatiefondsen. De meeste bedrijven en landen zijn gewoon doorgegaan met het betalen van rente en het aflossen van leningen, maar ook op obligatiemarkten heeft de coronapandemie geleid tot flinke koersschommelingen.

Voor shareclasses die op kwartaalbasis uitkeren, bepaalt Robeco rond de jaarwisseling hoe hoog het dividend dat in het volgende jaar wordt uitgekeerd. Die hoogte is gebaseerd op de verwachte rente-inkomsten van het fonds, waarbij het de bedoeling is om de dividenduitkering daar zo goed mogelijk op af te stemmen. Die uitkering wordt vastgesteld als percentage; bijvoorbeeld 4%. Als de koers van het fonds daalt, zal het uit te keren bedrag ook wat lager liggen. En als de koers vervolgens stijgt, kan het dividend in een volgend kwartaal weer wat toenemen.

Overzicht van dividendfondsen

De impact van de coronapandemie op de hoogte van het fondsdividend, kan dus van fonds tot fonds verschillen. Op de Robeco-website staat een speciale pagina met een overzicht van alle fondsen die dividend uitkeren en allerlei informatie over onder meer de hoogte en frequentie van die uitkering.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten