
Game on: de schaduwzijde van de spelsector
| DuurzaamVoor veel mensen was de spelcomputer een aangename afleiding tijdens de lockdown. Maar binnen de spelsector trekken ook enkele negatieve zaken de aandacht, zoals spelverslaving en lange werktijden bij spelontwikkelaars.
Betrap jij jezelf erop dat je steeds vaker een spelletje speelt op je smartphone of meer achter je spelcomputer kruipt? Dan ben je bepaald niet de enige. Het aantal uren dat spelers wereldwijd achter een scherm zaten, is tijdens de pandemie met 40% opgelopen. In veel gevallen is dit een aangename afleiding van de dagelijkse sleur. Sommige spellen hebben zelfs een educatief tintje. De sector heeft echter ook een wat minder mooie kant.
Online pesten
Spelers lopen bijvoorbeeld de kans dat ze te maken krijgen met online pestgedrag of met zeer gewelddadige scenes in een spel. Daarnaast ligt het gevaar van spelverslaving op de loer, terwijl bedrijven soms veel in rekening brengen voor bepaalde uitbreidingen of spelelementen, die nodig zijn om verder te kunnen spelen. Ook bij bedrijven die de spellen maken, kunnen misstanden ontstaan. Het komt regelmatig voor dat werknemers zeer veel overuren moeten maken, en diversiteit is binnen het personeelsbestand vaak ver te zoeken.
Spelverslaving
Voor beleggers is de spelindustrie dankzij de snelle groei een veelbelovende sector. Om te voorkomen dat misstanden binnen de bedrijfstak een gevaar vormen voor de beleggingskansen, heeft Robeco begin dit jaar over deze onderwerpen het gesprek aangeknoopt met enkele grote spelbedrijven. Een dergelijke engagement – zoals het ook wordt genoemd – loopt ongeveer drie jaar. Een van de onderwerpen waarover gepraat wordt, is spelverslaving. “Een spelverslaving kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, maar mogelijk ook voor je financiën”, vertelt engagement-specialiste Daniëlle Essink: “Bij sommige spellen moet je namelijk betalen voor een betere uitrusting, of simpelweg voor de mogelijkheid om verder te kunnen spelen.”
Verdienmodel van spelbedrijven
“Het risico van spelverslaving wordt kleiner als spelers een waarschuwing krijgen als ze te lang onafgebroken achter het scherm zitten”, vertelt Essink: “Op dezelfde manier zouden spelbedrijven ook duidelijk moeten laten zien hoeveel iemand al aan een spel heeft uitgegeven. In onze gesprekken moedigen we ondernemingen aan om duidelijk in hun beleid vast te leggen hoe het verdienmodel van een spel in elkaar steekt, en welke praktijken daar vooral niet onder vallen.”
Voordeel voor beleggers
Op dezelfde wijze gaat Robeco de discussie aan over online pesten, geweld in spellen en over andere zaken, zoals het personeelsbeleid van de bedrijven. De sector kenmerkt zich namelijk door vele overuren en het gebrek aan diversiteit. Als een onderneming een meer duurzame koers kiest, is dat vaak ook gunstig voor beleggers. In het geval van de spelsector neemt bijvoorbeeld het risico af dat een bedrijf negatief in het nieuws komt als gevolg van spelverslaving, terwijl een lagere werkdruk het makkelijker maakt om talentvolle werknemers aan te trekken of te behouden.