Geduld is een schone zaak: beleggingsvooruitzichten 2019 - 2023

| Visie

Ook na jaren van mooie rendementen zijn er nog kansen voor beleggers. De voorkeur gaat uit naar een meer defensieve strategie in het aandelensegment.

  • Share
Robeco QI Global Conservative High Dividend Equities

Beleg in aandelen die minder gevoelig zijn voor koersschommelingen

Koop dit fonds

  • De verwachte rendementen voor 2019-2023 liggen wat lager dan beleggers gewend zijn
  • Er zijn geen aanwijzingen dat er binnenkort een recessie aankomt
  • Laagvolatiele aandelen zijn een vorm van defensief beleggen

Geduld is een schone zaak. Dat is de belangrijkste boodschap van Robeco’s vooruitblik op de komende vijf jaren. Beleggers moeten er rekening mee houden dat hun rendementen de komende jaren mogelijk wat lager uitvallen dan ze gewend zijn. Voor de periode 2019 tot en met 2023 bedraagt het verwachte rendement van aandelen uit ontwikkelde landen 4%1. Dat percentage steekt gunstig af tegenover de rendementsvooruitzichten voor andere categorieën, zoals sparen en obligaties.

Mooie jaren voor beleggers

Aandelenbeleggers hebben mooie jaren achter de rug. Zo steeg de MSCI World Index, waarin de grootste bedrijven ter wereld zijn opgenomen, vorig jaar met bijna 25%. Het totale rendement over de afgelopen zes jaar is zelfs 100%. Omdat de beurskoersen de afgelopen jaren sneller zijn gestegen dan de bedrijfswinsten, ligt de waardering voor aandelen uit ontwikkelde landen in historisch opzicht nu behoorlijk hoog. Aandelen uit opkomende landen zijn aantrekkelijker geprijsd. Bedrijven in deze landen zijn echter relatief kwetsbaar voor het toenemende protectionisme en de stijgende Amerikaanse rente. Het verwachte rendement voor aandelen uit opkomende markten is 4,5%.

De verwachte rendementen voor obligaties liggen onder het historisch gemiddelde. Beleggers in bedrijfsobligaties moeten in de periode 2019-2023 rekening houden met een verwacht rendement van 1%. Voor Duitse staatsobligaties is het verwachte rendement zelfs -1,25%. Dat is overigens beter dan de verwachting van vorig jaar van -2,5%. We verwachten dat dat de huidige zeer lage rente in de komende vijf jaar gaat stijgen. Een stijgende rente leidt meestal tot dalende obligatiekoersen. Dat komt omdat beleggers hun bestaande obligaties dan willen inruilen voor nieuwe obligaties met het hogere rentetarief.

Economie groeit gestaag

Vijf jaar is een lange periode om vooruit te kijken. Sinds de Tweede Wereldoorlog was er eens in de vijf jaar een economische terugval. De wereldeconomie groeit nu al sinds 2009 onafgebroken. Historisch gezien is het daarom bijna onvermijdelijk dat er in de periode tot 2023 een recessie komt. Het goede nieuws is dat er nog geen concrete aanwijzingen zijn voor een recessie, die vermoedelijk mild zal zijn. De economie groeit gestaag, zonder de uitschieters die vaak een voorbode zijn van een recessie. Daarbij komt dat verschillende riskante ontwikkelingen, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China en het Italiaanse begrotingstekort, waarschijnlijk met een sisser aflopen. Politici kiezen naar verwachting eieren voor hun geld als hun herverkiezing in gevaar komt door de dreiging van afzwakkende economische groei.

Stabieler beleggen in een volatiele beurs: ontdek de voordelen van wereldwijd beleggen in defensieve aandelen.

Defensief beleggen

Beleggers die willen inspelen op een wat uitdagender beursklimaat, kunnen kiezen voor een meer defensieve beleggingswijze. Een voorbeeld daarvan is het beleggen in laagvolatiele aandelen. Dit zijn aandelen waarvan de koers minder sterk schommelt dan het beursgemiddelde. Hierdoor is de daling in slechte beurstijden in de regel wat kleiner dan het marktgemiddelde. Eventuele koersschade is dan sneller goed te maken. Robecofondsen die beleggen in laagvolatiele aandelen, zijn te herkennen aan het woord Conservative in de fondsnaam. Deze vorm van defensief beleggen brengt uiteraard nog wel risico’s met zich mee. Het is daarom zaak om eerst een financiële buffer op te bouwen. En beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

1 Bron: Expected Returns 2019 – 2023 – Robeco, 2018

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten