
Geen pensioenakkoord: wat nu?
| PensioenZeven jaar lang probeerden werkgevers, vakbonden en regering het met elkaar eens te worden over een nieuw pensioenakkoord. Op 20 november klapte het overleg, waardoor hervormingen voorlopig uitblijven. Wat betekent dat voor werkende Nederlanders?
In het kort
- Hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel is hard nodig
- Onderhandelingen liepen vast op zzp-pensioen, AOW-leeftijd en prepensioen
- Het is verstandig om zelf ook wat opzij te zetten voor later
Nederland is beroemd om zijn poldermodel. De overlegstructuur van het kabinet, werkgevers en vakbonden roept wereldwijd bewondering op, maar nu ging het dan toch een keer mis. En dat terwijl hervorming van ons pensioenstelsel juist zo belangrijk is. Veel pensioenfondsen kunnen hun uitkeringen niet verhogen, of dreigen deze zelfs te moeten verlagen. Dat komt onder meer door de vergrijzing en de lage rente. Waarom kwamen werkgevers, werknemers en kabinet er niet uit?
Eens over het uitgangspunt...
Alle partijen onderschreven dat ons haperende pensioenstelsel moet veranderen. Ook waren ze het in grote lijnen eens over de belangrijkste wijziging. Die hield in dat er in het nieuwe stelsel geen garantie meer bestaat op een vaste pensioenuitkering. In plaats daarvan zou er een variabel pensioen komen, met uitkeringen die kunnen dalen of stijgen. Dat is een groot verschil met ons huidige stelsel, waarin een gegarandeerd pensioen voorop staat.
...maar niet over bijkomende voorstellen
Het waren aanvullende voorstellen waardoor het mis ging. Zo wilden de vakbonden een verplicht pensioen voor zelfstandig ondernemers, maar daarmee stonden ze lijnrecht tegenover werkgevers en kabinet. Een tweede struikelblok was de AOW-leeftijd, die volgens de vakbonden te snel omhoog gaat. Tot slot was ook het prepensioen een sta-in-de-weg. Vooral voor mensen met zware beroepen willen de vakbonden vervroegd pensioen makkelijker maken. Ook hier kwamen de drie partijen niet uit.
Hoe nu verder?
Het stuklopen van het overleg wil niet zeggen dat er definitief een einde is gekomen aan het plan om het pensioenstelsel te veranderen. Zoals het er nu naar uitziet, gaan de drie partijen over een paar maanden opnieuw proberen om tot elkaar te komen. Dat moet ook wel, want zonder hervormingen dreigt ons pensioenstelsel onbetaalbaar te worden. Ons poldermodel krijgt een herkansing, maar het is afwachten wat dat oplevert.
Zelf pensioenvermogen opbouwen
Of er nu wel of niet een pensioenakkoord komt: voor een financieel prettig pensioen lijkt zelf wat opzij zetten als aanvulling op je pensioeninkomen belangrijker dan ooit. Een van de mogelijkheden om vermogen op te bouwen voor later is Robeco LIFE. Je stort dan maandelijks een bedrag, dat onze experts voor je beleggen. Starten kan al met een inleg van EUR 50 per maand. Je kunt je inleg op ieder moment aanpassen of stoppen. Voordat je begint met beleggen is het wel zaak om er zeker van te zijn dat je voldoende buffer hebt voor onverwachte tegenvallers en dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen.