Groen voordeel of duurzaam rendement?

| Beleggen

Bij groen beleggen leggen veel mensen al snel de link met fiscaal voordeel. In plaats van vooral oog te hebben voor wat je met groen beleggen kunt besparen, kan je ook kijken wat duurzaam investeren je mogelijk oplevert.

  • Share

Wie belegt in een groenfonds, slaat twee vliegen in één klap. De investering wordt gebruikt voor projecten die bijdragen aan een betere wereld en bovendien kun je profiteren van fiscale voordelen. Wanneer je je als belegger echter vooral afvraagt wat een investering je oplevert in plaats van wat je ermee bespaart, is duurzaam beleggen mogelijk een alternatief. Duurzaam beleggen draagt net als groen beleggen bij aan een beter milieu. Het fiscaal voordeel ontbreekt, maar duurzame beleggingsfondsen hebben veel meer vrijheid dan groenfondsen om positie te kiezen in bedrijven die een rol spelen bij het aanpakken van milieu-uitdagingen.

Groene projecten

Voor een belegging in projecten die door de belastingdienst erkend zijn als groenfondsen, geldt een vrijstelling van EUR 57.385 in 2017 (EUR 114.770 wanneer je aangifte doet met een fiscale partner). Dat betekent dat je over (een gedeelte van een) belegging in een groenfonds geen vermogensrendementsheffing moet afdragen. Daarnaast krijg je 0,7% heffingskorting, zodat je iets minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Fiscaal voordeel

Hoewel de woorden ‘fiscaal voordeel’ veel Nederlanders als muziek in de oren klinken, is het verstandig om eerst in kaart te brengen hoeveel je daadwerkelijk bespaart met groen beleggen. Als je vermogen kleiner is dan EUR 25.000 (EUR 50.000 met fiscale partner) hoef je bijvoorbeeld niet eens vermogensbelasting te betalen. Over het gedeelte tot EUR 75.000 is de vermogensrendementsheffing 0,86%. Bij het beoordelen in hoeverre het (fiscaal) voordelig is om geld te steken in groenfondsen, spelen ook andere belastingzaken mee. Het is dan ook verstandig om dit samen te bekijken met een specialist zoals een fiscaal adviseur.

Duurzaam rendement

Het is natuurlijk mooi als je (fiscaal) wat kunt besparen, maar veel beleggers vragen zich in de eerste plaats af wat een investering hen oplevert. Er is namelijk een goede reden waarom groen beleggen in sommige gevallen belastingvoordeel oplevert. Veruit het grootste deel van de door de belastingdienst erkende groenfondsen heeft de afgelopen vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement gehaald van minder dan 2%. Als je voldoende financiële buffer hebt voor onverwachte tegenslagen en bereid bent om risico te lopen met je vermogen, is het een alternatief om geld dat je voor langere tijd kunt missen te investeren in een duurzaam beleggingsfonds. Bij Robeco betekent duurzaam beleggen investeren in slimme energie, slimme materialen of oplossingen voor waterschaarste. Kijk ook wat de duurzame fondsen van Robeco jou hadden opgeleverd.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten