Grote trends als beleggingskompas

| Visie

Grote trends zijn een waardevol hulpmiddel bij het opsporen van winnende aandelen. Dat is belangrijker dan het lijkt. Uit onderzoek van Robeco voor de Beleggingsvooruitzichten 2021-2025 komt naar voren dat de rendementsverschillen tussen aandelen groter zijn dan je zou denken.

  • Share

Het rendement van de S&P 500 Index – met daarin de 500 grootste Amerikaanse aandelen – komt de afgelopen zestig jaar uit op gemiddeld 8%. Bijna elke belegger weet dat er achter dat gemiddelde goede en slechte jaren schuil gaan. Maar wist je dat niet alleen de verschillen in jaarlijks rendement groot kunnen zijn maar ook tussen aandelen onderling?

Wie tussen 1926 en nu een willekeurig aandeel had gekocht en dat zo lang mogelijk had vastgehouden, boekte naar verwachting een gemiddeld jaarrendement van -2,8%. Dit betekent dat als een belegger zomaar een aandeel had gekozen, het meest waarschijnlijke resultaat koersverlies was geweest. Daar staat tegenover dat enkele winnende aandelen enorme winsten hebben behaald.

Grote koersdaling, positief rendement

Voor een belegger bestaat het totale rendement uit meer dan alleen maar koersrendement. Dat wordt duidelijk aan de hand van het voorbeeld van General Motors. In de tien jaar voor het faillissement van de autofabrikant, daalde de beurskoers van $ 93 tot $ 0,61. In die periode profiteerden aandeelhouders van de $ 64 miljard die de onderneming uitkeerde als dividend en uitgaf aan de inkoop van eigen aandelen.

Hierdoor was het rendement voor beleggers in deze periode toch positief, ondanks een koersdaling van 99%. Als je kijkt naar de waarde die een bedrijf op deze manier voor aandeelhouders creëert, dan valt al snel op dat de onderlinge verschillen enorm zijn.

De volledige waardecreatie, ofwel het totale rendement voor aandeelhouders, op de Amerikaanse beurzen was de afgelopen 90 jaar te danken aan slechts 4% van de aandelen die daar genoteerd staan1. De enorme kloof tussen winnaars en verliezers is belangrijk, omdat het aantoont dat een willekeurige aandelenselectie weinig kans van slagen heeft. Er is echter een manier om de kans op het vinden van de winnaars te vergroten.

De megatrends voor de toekomst

Trends spelen een grote rol bij het opsporen van veelbelovende aandelen. Een grote trend kan ervoor zorgen dat de winsten in een bepaalde bedrijfstak flink stijgen. Een goed voorbeeld daarvan is de wijze waarop een handjevol technologiebedrijven hebben geprofiteerd van de opkomst van het internet.

Aan de andere kant kan een trend er ook toe leiden dat de producten of het bedrijfsmodel in bepaalde marktsegmenten achterhaald raken. Er zijn drie megatrends die de komende jaren een grote impact hebben op de beleggingswereld. In de eerste plaats is dat de toenemende digitalisering en de komst van allerlei nieuwe technologieën: ons leven speelt zich steeds meer in de digitale wereld af. Demografie is een andere grote trend. Denk daarbij aan vergrijzing. De beroepsbevolking krimpt en veel mensen willen gezond ouder worden.

Maar de opkomst van een welvarende middenklasse in opkomende landen is ook een demografische verschuiving met veel gevolgen. De derde megatrend is duurzaamheid. Om onze aarde leefbaar te houden, moeten we onze CO2-uitstoot terugdringen en slimmer omspringen met grondstoffen. Bij Robeco hebben we veel ervaring met het vinden van winnende aandelen aan de hand van megatrends.

Voorbeelden van fondsen die heel gericht het beleggingsbeleid uitstippelen aan de hand van veelbelovende trends, zijn Rolinco, Robeco Global Consumer Trends en RobecoSAM Sustainable Healthy Living. Lees meer over de beleggingskansen bij Robeco.

1 Bron: Hendrik Bessembinder, “Wealth Creation in the US Public Stock Markets 1926 to 2019” - 2020

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten