Grote verschillen in de vastgoedsector

| Visie

Beleggers moeten zich niet laten misleiden door lege winkelstraten en kantoortuinen. De vastgoedsector biedt dankzij sterke trends en een verbetering van het economisch momentum wel degelijk kansen, vertelt Folmer Pietersma (beheerder Robeco Sustainable Property Equities).

  • Share

Het is veel rustiger in winkelstraten en in kantoren dan voor de Covid-19-pandemie. Dat wekt misschien de indruk dat de vastgoedsector een extreem lastige tijd doormaakt. Volgens Pietersma klopt dat beeld slechts gedeeltelijk: “In maart ging de economie in veel landen bijna helemaal op slot door de Covid-19-pandemie. Sommige exploitanten van winkelcentra en hotels, kwamen van de ene op de andere dag zonder inkomsten te zitten. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Sindsdien tekent zich in verschillende delen van de vastgoedmarkt een voorzichtig herstel af. Hierbij zijn trends die zich de afgelopen jaren al aftekenden, in een stroomversnelling terecht gekomen.”

Veelbelovend vastgoedsegment

Vastgoed is veel meer dan winkels en kantoren. Een voorbeeld is wat Pietersma omschrijft als ‘proptech’: “Omdat veel mensen vanuit huis werken, is het dataverkeer en de vraag naar digitale opslag stevig toegenomen. De huurinkomsten van datacentra en telecomtorens blijven dan ook goed op peil en de vooruitzichten zijn verbeterd. Het heeft er namelijk alle schijn van dat we ook in de toekomst meer vanuit huis werken. Proptech vormt ruim een derde van de fondsportefeuille. De koersen in dit segment zijn sinds de jaarwisseling met ongeveer 10 procent gestegen.”

Robeco Sustainable Property Equities

Profiteer van wereldwijde trends in vastgoed. Beleg in duurzame kantoorpanden en winkelcentra op toplocaties.

Koop dit fonds

Liever distributiecentra dan winkelcentr

Voor andere delen van de vastgoedmarkt zijn de vooruitzichten echter minder goed. Als voorbeeld noemt Pietersma het winkelsegment: “Beursgenoteerde uitbaters van Amerikaanse winkelcentra ontvingen in mei gemiddeld 70% minder huurinkomsten. Omdat mensen steeds meer via internet winkelen, is het heel twijfelachtig of dit marktsegment zich uiteindelijk weer herstelt. Ook deze trend is overigens al langere tijd zichtbaar. Als je kijkt naar de totale markt voor beursgenoteerd vastgoed, is het winkelsegment in de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd. Wij beleggen veel liever in marktsegmenten met betere vooruitzichten, zoals logistiek vastgoed. Distributiecentra en opslagruimtes hebben de wind in de rug dankzij de groeiende populariteit van online winkelen.”

Vastgoed sterk in de herstelfase

Veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, hebben een vast gedeelte van de portefeuille ingeruimd voor vastgoed. Het zou Pietersma niet verbazen als dat gewicht tijdelijk wordt verhoogd: “Vastgoed is aantrekkelijk gewaardeerd en na de Covid-19-schok is de rust in veel delen van de markt teruggekeerd. De grote stimuleringspakketten van overheden en centrale banken vormen bovendien een stevige stimulans. Ook vanuit dat oogpunt lijkt er een goede tijd aan te breken. Na eerdere recessies presteerde vastgoed tijdens de herstelfase vaak beter dan aandelen.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten