
Gun je kind een onbetaalbare ervaring
| Uw geldIedereen wil het beste voor zijn kinderen: nu en in de toekomst. Naast belangrijke zaken zoals een goede opleiding, kan je daarbij ook denken aan het mogelijk maken van ervaringen zoals een grote reis in een tussenjaar.
Als ouder doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat je kind of kinderen een fijne jeugd doormaken en een mooie toekomst tegemoet gaan. Op jonge leeftijd gaat dat om zaken zoals het vinden van een goede school, tot het kopen van een leuk schoencadeautje in Sinterklaastijd. Later gebeurt dit door ervoor te zorgen dat ze alle ruimte hebben voor een goede start als ze een eigen leven gaan opbouwen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door bij te dragen aan de studiekosten of een handje helpen wanneer je kinderen voor het eerst een eigen woning kopen. Maar heb je er al eens over nagedacht dat je ook kunt helpen om ze een ervaring mee te geven die ze hun hele leven met zich meedragen?
Unieke ervaringen
Een goed voorbeeld van een dergelijke ervaring is het maken van een grote reis in een tussenjaar na het afronden van de middelbare school. Het aantal jongeren dat ervoor kiest om eerst een jaar te reizen voor een hbo- of wetenschappelijke studie, is sinds 2010 met ruim een derde toegenomen1. In 2018 had meer dan een op de tien studenten2 er een tussenjaar op zitten. Hoewel een tussenjaar met bijvoorbeeld een grote reis of wat vrijwilligerswerk allerlei ervaringen oplevert die je niet in de schoolbanken opdoet, hangt hieraan wel een prijskaartje. Vaak worden er extra kosten gemaakt in vergelijking met de schooltijd, terwijl je kind (nog) geen recht heeft op een aanvullende beurs of andere financiële regelingen voor studenten.
Beleggen voor de uitvliegfase
Begin daarom vroeg met het opzij zetten van geld als je je kind in zijn of haar uitvliegfase een goede start wil geven. Veel ouders sparen of beleggen elke maand al een vast bedrag voor de studie. Het kan geen kwaad om soms wat extra opzij te zetten als je daarvoor de ruimte hebt. Met name wanneer je kinderen nog jong zijn, kan dat extraatje via beleggen op de lange termijn uitgroeien tot een aardig bedrag. Als je de komende achttien jaar elke maand EUR 15 belegt, kan je bij een gemiddeld risico een ervaringspotje van naar verwachting ruim EUR 6.300 opbouwen. In het verleden behaalde rendementen bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst en beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat je een goede financiële buffer hebt en om alleen te beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.
1 Bron: Onderwijs in Cijfers – Studenten met een tussenjaar in het hoger en beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs
2 Bron: Nooit eerder namen zoveel studenten eerst een tussenjaar, Nuffic – 5 september 2018.