Gun je kind een vliegende start

| Uw geld

De hoeveelheid tijd en energie die je investeert in de toekomst van je kind, is zo goed als eindeloos. Dat geldt helaas niet voor de hoeveelheid geld. Als het aankomt op schenken, is het verstandig om dat op een fiscaal vriendelijke manier te doen.

  • Share

In het kort

  • Via belastingvrij schenken kan je mogelijk de vermogensbelasting verlagen
  • Er geldt een schenkingsvrijstelling van EUR 5.363 (kinderen) of EUR 2.147 (andere mensen)
  • Bij Robeco kan je kosteloos beleggingen overdragen

Je hebt er alles voor over om je kind een mooie start te geven: een goede nachtrust, veel energie en natuurlijk geld. Nu het einde van het jaar nadert, is het goed om te kijken of je de fiscaal aantrekkelijke schenkingsvrijstelling kunt benutten. Het mes van deze regeling snijdt aan twee kanten. Je geeft je kind een financieel duwtje in de rug en je bespaart bovendien op de aangifte vermogensbelasting over 2019. Als je er dit jaar nog geen gebruik van hebt gemaakt, dan kan je dat tot eind 2018 nog doen. Voor een helder inzicht in je mogelijkheden is het raadzaam om een belastingadviseur te raadplegen.

Schenkingsvrijstelling

Voor 2018 geldt een schenkingsvrijstelling van EUR 5.363 aan je kinderen en tot EUR 2.147 aan kleinkinderen of andere mensen. Het voordeel van de regeling ligt voor de hand: je kunt deze bedragen geheel belastingvrij schenken. Zowel jij als de ontvangers hoeven de fiscus niets te betalen. Schenk je meer dan deze bedragen? Dan is over dat meerdere schenkbelasting verschuldigd. Deze bedraagt 10% bij schenkingen tot EUR 123.248 aan kinderen en 18% aan kleinkinderen. Daarboven is dat respectievelijk 20% en 36%.

Mogelijk minder vermogensbelasting

Door te schenken neemt je vermogen af, waardoor je mogelijk minder vermogensbelasting hoeft te betalen. Of je daadwerkelijk belasting bespaart, hangt af van je persoonlijke financiƫle situatie. Het vermogen van je kinderen stijgt door de schenking, waardoor zij mogelijk (meer) vermogensbelasting verschuldigd zijn. Als zij echter in een lagere schijf vallen voor de vermogensrendementsheffing, dan zijn jullie samen toch voordeliger uit. Dat is niet het geval bij minderjarige kinderen. In dat geval moet het vermogen van kinderen opgeteld worden bij jouw vermogen.

Schenken maakt mensen blij

Het is fijn om iets te krijgen, maar ook om iets te geven. Naast de fiscale voordelen heeft schenken dus nog een andere positieve kant: het maakt mensen blij. Hoe je schenkt, bepaal je uiteraard zelf. Je kan bijvoorbeeld de schenking storten op een Robeco (kind)rekening of op Roparco, het spaarproduct van Robeco. Een andere mogelijkheid is om (een deel van je) beleggingen te schenken. Je kinderen kunnen met dat beleggingspotje dan zelf vermogen opbouwen, voor een doel dat ze zelf kiezen. Je kan er ook voor kiezen om je kinderen iets tastbaars te schenken, zoals een nieuwe laptop of bijdragen aan de inrichting van hun eerste huis.

Kosteloos vermogen overdragen bij Robeco

Bij schenken komen veel verschillende zaken kijken. Robeco maakt overdracht van beleggingen niet lastiger dan het al is. Je hoeft geen kosten te maken voor de verkoop van (een deel van) jouw beleggingen, maar je kan ze in stukken en kosteloos overzetten naar een andere Robeco-rekening; bijvoorbeeld van uw kind. De senior specialisten van Robeco helpen u hierbij graag.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten