Handelsoorlog of schermutselingen?

| Visie

Na een jaar is Trump nu toch begonnen zijn protectionistische ideeën om te zetten in daden. En degene die het eerst geraakt wordt, China, reageert meteen met tegenmaatregelen. De kans op een handelsoorlog is hierdoor toegenomen, maar de Robeco-portefeuilles hebben weinig posities in bedrijven die daar direct door getroffen worden. Wel wordt het marktsentiment door onrust geraakt.

  • Share

Na de invoering van importheffingen voor zonnepanelen vorig jaar – voornamelijk gericht op Chinese fabrikanten – kondigde de regering-Trump onlangs een verhoging aan van de importheffingen voor aluminium en staal. Ook heeft Trump een memorandum getekend voor een nieuwe reeks maatregelen om heffingen in te voeren die gelden voor USD 50 miljard aan geïmporteerde producten uit China. De aanleiding hiervoor was een uitgebreid onderzoek naar diefstal van intellectueel eigendom, al enige tijd een twistpunt in de handelsrelatie tussen de VS en China.

Reactie

China reageerde hierop meteen door importheffingen in te voeren voor USD 3 miljard op 128 Amerikaanse producten. Naast de invoering van importheffingen is de VS ook van plan om nieuwe beperkingen voor investeringen te introduceren en actie te ondernemen tegen China in de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Voordat Trump de recente maatregel ondertekende, klaagde hij over het Amerikaanse handelstekort met China van honderden miljarden dollars en zei hij dat deze maatregel “de eerste van vele” zou zijn. Inmiddels worden over en weer maatregelen genomen die het marktsentiment wereldwijd beïnvloeden.

Hoe gaat dit uitpakken?

Hoe het ‘ge-ping-pong’ tussen de VS en China met heffingen gaat uitpakken is onduidelijk, want de totale impact van de aangekondigde heffingen en maatregelen op de totale handel tussen de VS en China is vooralsnog relatief klein. China heeft aangegeven dat het bereid is de economie verder open te stellen en de bescherming van intellectueel eigendom te verbeteren. Een handelsovereenkomst is immers ook nog een van de mogelijke positieve uitkomsten. Toch is het risico duidelijk gestegen en is de dreiging van een handelsoorlog niet bevorderlijk voor de stabiliteit op de beurzen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten