Hé belegger, weet jij al deze valkuilen te omzeilen?

| Beleggen

Fouten maken is menselijk, en dus maken ook beleggers wel eens fouten. Helemaal in het huidige, onrustige beursklimaat is het goed om je bewust te zijn van veelvoorkomende fouten en valkuilen. Om je te helpen die te vermijden, geven we graag wat tips.

  • Share

Ken je grenzen

Een veelgemaakte fout is dat mensen hun beleggingskennis overschatten. Ook vraagt beleggen vaak meer tijd dan veel mensen denken, en verslapt hun aandacht na verloop van tijd. Als je van jezelf weet dat je geen expert bent, is het beter om je beleggingen te laten beheren door professionals. Dat zijn mensen die daarvoor zijn opgeleid en aantoonbaar deskundig zijn. Het is hun beroep, en daar zijn ze goed in. De kans is groot dat je beter af bent als je hen het werk laat doen.

Geloof niet in gouden bergen

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Denk aan verleidelijke zinnetjes als ‘Uitzicht op een rendement van 10% per jaar!’ Je ziet ze vaak staan in advertenties voor alternatieve beleggingen. Maar eigenlijk betekenen ze weinig, want dat mooie rendement is niet gegarandeerd. Nu de spaarrente zo’n beetje nihil is, klinkt een rendement van 10% of zelfs nog meer die sommige partijen in het vooruitzicht stellen geweldig. Maar vergeet nooit dat een bovengemiddeld rendement ook een hoger risico oplevert. En rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Handel niet overhaast

Bij grote beursschokken – zoals bij de huidige coronacrisis - maken emoties het soms lastig om de rust te bewaren. Toch is dat belangrijk, want wie als belegger handelt vanuit emotie, neemt meestal niet de beste beslissingen. Neem daarom de tijd om een beslissing eerst rustig te overdenken. Een goed moment daarvoor is bijvoorbeeld het weekend. De beurzen zijn dan gesloten, waardoor je nog een nachtje kunt slapen over je voorgenomen beslissing. Dat haalt de emotie eruit. Als het om beleggen gaat is dat altijd een goede zaak. Bovendien voorkom je dat mogelijk een deel van je rendement opgaat aan transactiekosten, omdat je onnodig veel handelt.

Kijk vooruit, maar leer van het verleden

Beleggen is vooruitkijken en rekening houden met mogelijke ontwikkelingen en risico’s in de toekomst. Om te weten of je beleggingsstrategie werkt, moet je af en toe echter ook terugkijken. Je kunt dan analyseren wat er goed ging, en wat niet. Zo voorkom je dat je steeds dezelfde fout maakt en kun je op langere termijn toch je doelen bereiken.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten