Hé belegger, weet jij al deze valkuilen te omzeilen?

| Beleggen

Wie gaat beleggen, kiest ervoor om risico te lopen met vermogen om op de lange termijn uitzicht te krijgen op een aantrekkelijk rendement. Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat je als belegger ook allerlei onnodige risico’s loopt. We zetten vier grote beleggingsvalkuilen op een rijtje.

  • Share

Hebzucht

De belofte van een rendement van 10% of zelfs meer per jaar klinkt heel aanlokkelijk. Maar als belegger moet je nooit vergeten dat rendement en risico altijd hand in hand gaan. Het is alleen mogelijk om een hoog rendement te halen als je veel risico neemt. Wie zich bij het maken van beleggingskeuzes laat leiden door hebzucht, loopt vroeg of laat tegen een teleurstelling aan. In plaats daarvan is het veel verstandiger om eerst goed te kijken hoeveel risico je wilt en kunt lopen en op basis van dat inzicht te gaan beleggen.

Zelfoverschatting

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat meer dan 80% van de automobilisten zichzelf een bovengemiddelde chauffeur vindt. Als het aankomt op beleggen, ligt dat percentage misschien nog hoger. Veel mensen overschatten hun beleggingskennis. Dat kan er via het nemen van overmatige risico’s of verkeerde timing toe leiden dat je rendement lager ligt dan wat het eigenlijk had kunnen zijn. Als je van jezelf weet dat je geen expert bent, is het beter om je beleggingen te laten beheren door professionals. Dat zijn mensen die daarvoor zijn opgeleid en aantoonbaar deskundig zijn. Het is hun beroep, en daar zijn ze goed in. De kans is groot dat je beter af bent als je hen het werk laat doen.

Emotie

Bij grote beursschokken – zoals bij de huidige coronacrisis - maken emoties het soms lastig om de rust te bewaren. Toch is dat belangrijk, want wie als belegger handelt vanuit emotie, neemt meestal niet de beste beslissingen. Neem daarom de tijd om een beslissing eerst rustig te overdenken. Een goed moment daarvoor is bijvoorbeeld het weekend. De beurzen zijn dan gesloten, waardoor je nog een nachtje kunt slapen over je voorgenomen beslissing. Dat haalt de emotie eruit. Als het om beleggen gaat is dat altijd een goede zaak.

Halsstarrigheid

Beleggen is vooruitkijken en rekening houden met mogelijke ontwikkelingen en risico’s in de toekomst. Om te weten of je beleggingsaanpak werkt, moet je af en toe echter ook terugkijken. Je kunt dan analyseren wat er goed ging, en wat niet. Zo voorkom je dat je halsstarrig steeds dezelfde fout maakt en vergroot je de kans dat je op langere termijn je doelen bereikt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten