Heb je nog niet genoeg gespaard?

| Uw geld

Een van de gevolgen van Covid-19 is dat Nederlanders meer sparen dan ooit. Het kan geen kwaad om eens te kijken of je met een deel van dat geld misschien een wat hoger rendement kunt halen.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

De rente staat lager dan ooit, maar toch sparen we in Nederland meer dan ooit. Veel geld dat we anders zouden besteden aan een vakantie of een dagje funshoppen, komt nu op een spaarrekening terecht. Bovendien geeft het door alle onzekerheid rondom Covid-19 een fijn gevoel om wat extra opzij te zetten. Inmiddels staat er maar liefst € 390 miljard1 op de spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens. Dat is bijna € 20 miljard meer dan twaalf maanden eerder.

Bufferen, maar wel met verstand

Over die enorme bedragen ontvangen spaarders echter nauwelijks of geen rente. Vermogende particulieren en bedrijven moeten zelfs steeds vaker een boeterente betalen. Het is natuurlijk verstandig om een buffer aan te houden voor onverwachte uitgaven, zoals een autoreparatie die veel duurder uitvalt dan verwacht.

Maar het is het zonde om geld opzij te zetten zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Al is het maar omdat de koopkracht van dat vermogen langzaam maar zeker daalt als gevolg van inflatie en eventueel ook vermogensbelasting.

Oog op de toekomst

Als er meer geld op je rekening staat dan je eigenlijk als buffer nodig hebt, kan je overwegen om met een deel daarvan te beleggen. Je loopt dan risico met je vermogen en je maakt kosten die je bij sparen niet hebt. Je krijgt echter uitzicht op een rendement dat mogelijk hoger ligt dan de lage spaarrente.

Het geld van de vakantie die je nu misloopt door Covid-19 kan hierdoor misschien op termijn uitgroeien tot een vermogen voor een veel mooiere reis. Of tot een flink appeltje voor de dorst, dat je in de toekomst helpt om eerder te stoppen met werken. Wil je meer inzicht in de mogelijke rendementen? Vergelijk dan met onze handige rekentool wat sparen of beleggen je had opgeleverd.

1 Bron: Spaargeld van Nederlandse Huishoudens, De Nederlandsche Bank per augustus 2020.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten