Heeft u uw schenkingsvrijstelling al benut?

| Uw geld

Als u een deel van uw beleggingswinst over beursjaar 2017 gebruikt voor het benutten van uw schenkingsvrijstelling, bespaart u mogelijk zowel op schenk- als op vermogensbelasting.

  • Share

Beleggers kunnen tot nu toe terugkijken op een lucratief 2017. De brede MSCI World Index, die als graadmeter wordt gezien voor het wereldwijde beursklimaat, is sinds eind 2016 met ruim 18% gestegen. Met het oog op allerlei onzekerheden – zoals het onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Trump en alle veranderingen die het nieuwe kabinet in gang gaat zetten -  kan het  geen kwaad om vóór de jaarwisseling uw financiële situatie tegen het licht te houden.

In sommige gevallen kan het gunstig zijn om nog in 2017 de jaarlijkse vrijstelling te benutten en een schenking te doen aan uw (klein)kinderen. De financiële situatie is uiteraard voor iedereen verschillend. Om er zeker van te zijn dat u in fiscale topconditie 2018 ingaat, kunt u het beste uw belastingadviseur raadplegen. Hier gaan we op enkele hoofdzaken in.

Besparen op schenkings- en vermogensbelasting

Een voordeel van schenken vóór de jaarwisseling is dat u - door de verhoging van het heffingsvrije vermogen - over 2018 minder vermogensbelasting betaalt als uw vermogen op 1 januari groter is dan EUR 30.000 (EUR 60.000 voor fiscale partners). Uw (klein)kinderen betalen dan mogelijk na de schenking meer vermogensbelasting, maar indien zij in een lagere schijf vallen voor de vermogensrendementsheffing, bent u gezamenlijk per saldo wel voordeliger uit. De werkelijke voordelen van schenken reiken uiteraard veel verder dan een belastingmeevaller.

Schenken kan ook leuk zijn

U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om uw (klein)kinderen een nieuwe laptop of zelfs een auto te schenken. Voor 2017 geldt een schenkingsvrijstelling van EUR 5.320 aan uw kinderen en tot EUR 2.129 aan kleinkinderen of andere mensen. Maar waarom niet kiezen voor schenken van (een deel van uw) beleggingen, zodat ze met dat beleggingspotje zelf vermogen kunnen opbouwen voor een leuk concreet doel, zoals een bijdrage aan de aankoop van een eigen woning.

Kosteloos beleggingen schenken

Wellicht brengt de eventuele koerswinst van 2017 u dichter bij uw financiële doelen. Maar misschien voelt u er juist voor om een deel van die koerswinst te delen met volgende generaties. In dat laatste geval is het goed om te weten dat Robeco overdracht van beleggingen eenvoudig maakt. U kunt ze in stukken en kosteloos overzetten naar een andere Robeco-rekening; bijvoorbeeld die van uw (klein)kind. 

De senior specialisten van Robeco helpen u graag.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten